hongkong-valg-F - Kina-venn utnevnt til ny leder i Hongkong

En valgkomité bestående av byens elite har utnevnt den kinavennlige millionæren og eiendomskonsulenten Leung Chun-ying til ny regjeringssjef i Hongkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

57 år gamle Leung tar over lederstillingen fra Donald Tsang i juni, etter at han vant 689 av de 1.200 stemmene i avstemningen i valgkomiteen søndag. Leungs største rival, Henry Tang, fikk 285 stemmer.

Befolkningen på 7 millioner har ingen innflytelse på hvem som skal styre byen de neste fem årene. Medlemmene i valgkomiteen består av forretningsfolk, finansfyrster, industrimagnater og Kina-lojalister.

Noen tusen demonstranter hadde samlet seg utenfor bygningen hvor valget i den sørkinesiske byen skjedde søndag. Protesten var høylytt, men stort sett fredelig, selv om noen av demonstrantene forsøkte å ta seg inn i bygningen. Demonstrantene bar på bannere og ropte slagord med krav om alminnelig stemmerett.

Valget var preget av skandaler og skittkasting mellom de to hovedkandidatene, og Kinas sterke innflytelse over byens politikk kom klart til syne. Leung har dype bånd til Kina og har rykte på seg for å være en tøff og handlekraftig politiker. Fra beskjedne kår har han arbeidet seg oppover i systemet.

Hongkong ble overført fra britisk til kinesisk administrasjon 1. juli 1997. Hongkong har status som «spesiell administrativ region» under Kina. Byen har nytt stor grad av selvstyre og frihet, men kommunistpartiet i Beijing har motsatt seg folkelige krav om fullstendig demokrati for Hongkong. (©NTB)