VIL STENGE NED SEXSIDENE PÅ NETT: Politiet har ikke myndighet til det, men vil nå ha en lov som gjør at de kan stenge ned nettsider som formidler jenter for sex.  (Foto: TV 2/Jessica Allande )
VIL STENGE NED SEXSIDENE PÅ NETT: Politiet har ikke myndighet til det, men vil nå ha en lov som gjør at de kan stenge ned nettsider som formidler jenter for sex. (Foto: TV 2/Jessica Allande )

Politiet står maktesløse overfor sexsalg på nettet

Et hull i lovverket gjør at kriminelle og bakmenn fritt kan formidle kvinner på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sexsalg på internett er en milliardindustri. Kyniske bakmenn tjener grovt på kvinner som både lokkes og presses inn i sexindustrien.

Viktigste arena for bakmenn

– I det arbeidet med å bekjempe menneskehandel så har vi sett at annonsemarkedet er en meget viktig, kanskje den viktigste arenaen hvor bakmenn får annonsert for ofre for menneskehandel. Vi ser det derfor som viktig å få gjort noe med dette annonsemarkedet.

I dag så har politiet ingen mulighet til å stoppe nettsider som har ulovlig innhold, enten denne typen innhold eller annet innhold, sier politiadvokat Line Steen Presthus ved Oslo politidistrikt.

Kvinner er tilgjengelig døgnet rundt her i landet, uten at politiet kan gjøre særlig mye for å stoppe bakmenn i å annonsere sexsalg fra kvinner som ser tilsynelatende fornøyde og villige ut. Nå vil Oslo-politiet at loven endres slik at man kan straffe kriminelle og blokkere uønskede nettsider.

– At mange av de prostituert kvinnene som annonserer for sex i realiteten er ofre for menneskehandel, det er vi ganske sikre på. Vi har sett eksempler på hvor de originale bildene viser at kvinnene blant annet har hatt blåmerker og vært slått mens bildene som ligger ute på nettet er retusjert og ser fine ut, sier Presthus.

LES OGSÅ: Barn fra femårsalderen kjøpes av kriminelle

IKKE FRIVILLIG: Denne jenten såg ut som om hun poserte frivillig på bildene som låg på nettet. Orginalene viste at hun var full av blåmerker på kroppen. Se særlig på armen hun hviler på. (Foto: TV 2/Jessica Allande  )
IKKE FRIVILLIG: Denne jenten såg ut som om hun poserte frivillig på bildene som låg på nettet. Orginalene viste at hun var full av blåmerker på kroppen. Se særlig på armen hun hviler på. (Foto: TV 2/Jessica Allande )

Sminker bort voldsmerker

TV 2 har truffet “Liza” som ble tvunget til å selge sex i Norge og ble banket opp dersom ikke hun tjente nok. Hun ble også lagt ut til salgs på internett og bildene som ble tatt av henne viste tydelige blåmerker på kroppen. På nettsidene ble dette retusjert bort.

– Vi vet at hovedandelen av de prostituert som opererer i Norge, kommer fra Øst-Europa og Afrika og fra dårlige kår og selv ikke har muligheter for å organisere egen reise til Norge, organisere bolig og innlosjering i Norge og heller ikke midler til å betale for dette, sier Presthus til Tv 2 Nyhetene.

Norske myndigheter har sagt at menneskehandel skal bekjempes med alle midler, men politiet mangler hjemler til effektivt å kunne stoppe slavehandelen som skjer via nettet. Et lovverk som ikke er tilpasset dagens verden hvor internettannonsering er et viktig verktøy som gjør det mulig drive slavehandel på nettet.

Annonsering for salg for seksuelle tjenester rammes av straffeloven § 202 annet ledd, men da med en strafferamme på fengsel i opptil 6 måneder. Dette er vesentlig laverer enn den såkalte hallikparagrafen som kan gi opptil fem års fengsel. Dessuten, så mangler politiet mulighet til å blokkere de sidene som formidler sexsalg. Dette er viktig dersom man skal stoppe sexhandel med ofre for menneskehandel i Norge, mener politiet.

MENNESKEHANDEL: ¿ At mange av de i realiteten er ofre for menneskehandel, det er vi ganske sikre på, sier Line Steen Presthus, politiadvokat ved Oslo politidistrikt til TV 2. (Foto: TV 2/Jessica Allande  )
MENNESKEHANDEL: ¿ At mange av de i realiteten er ofre for menneskehandel, det er vi ganske sikre på, sier Line Steen Presthus, politiadvokat ved Oslo politidistrikt til TV 2. (Foto: TV 2/Jessica Allande )

Justisdepartmentet må skjerpe loven

– Slik vi ser det så handler dette om muligheten til å håndheve norsk lov i Norge, når politiet avdekker en straffbar virksomhet så må politiet ha en mulighet til å gripe inn, enten det skjer på gata i Oslo eller på internett, sier Presthus.

Oslo politiet som har stor kompetanse på å bekjempe menneskehandel, ber justisdepartementet i et omfattende skriv om at straffeloven revideres slik at all sexsalgsannonsering, både den eksplisitte og den mer tvetydige hvor det ikke rett ut antydes seksuelle tjenester, blir forbud og at politiet skal kunne blokkere nettsider som bryter loven.

– Oslo-politiet ønsker først og fremst å bekjempe menneskehandel og vi ser at det å da kunne gjøre tiltak mot annonsemarkedet vil være en viktig virkemiddel i kampen for å forebygge og bekjempe menneskehandel i Norge, avslutter Presthus.

LES OGSÅ: «Leah» (25) returneres til menneskehandlere