NYTT HÅP: Anette og hennes ektemann Bjørn har mistet to barn som følge av streptokokk B. Nylig ble paret foreldre på nytt.  (Foto:  Frode Sunde / TV 2)
NYTT HÅP: Anette og hennes ektemann Bjørn har mistet to barn som følge av streptokokk B. Nylig ble paret foreldre på nytt. (Foto: Frode Sunde / TV 2)

Ny vaksine kan redde nyfødte

Hvert år smittes 40 til 50 barn av bakterien og i verste fall kan det ende med døden. Nå har forskere utviklet en ny vaksine som kan redde liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Fossum og hans kone Anette har opplevd å miste to barn fordi de ble smittet av gruppe B streptokokker.

Les også: Matias (20) får ikke medisinen som kan forlenge livet hans

– Det er tøft å ha to graver å gå til. Det er ikke slik det skal være, sier Bjørn Fossum til TV 2 Nyhetene.

Smittes under fødselen

Hvert år blir mellom 40 og 50 nyfødte smittet av gruppe B-streptokokker. En del av barna dør – enda flere får svært alvorlige og varige skader.

VIL REDDE FLERE: Anne Karin Brigtsen, barnelege og forsker, håper at den nye vaksinen kan ute i løpet av kort tid.  (Foto:  Frode Sunde/ TV 2)
VIL REDDE FLERE: Anne Karin Brigtsen, barnelege og forsker, håper at den nye vaksinen kan ute i løpet av kort tid. (Foto: Frode Sunde/ TV 2)

Men nå mener norske leger at de har et forskningsprosjekt som kan forhindre at barna blir syke og dør.

Les også: Vil prioritere unge pasienter fremfor de eldste

– Det er store friske babyer. De får infeksjonen og den kan eksplodere med at de blir syk i løpet av et døgn og det er veldig alvorlig, sier Anne Karin Brigtsen, barnelege og forsker ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Ny vaksine

Nå mener imidlertid Brigtsen at de har forskningsresultater som kan få betydning.

– Det vi ser er at mødre med lavt antistoff har større risiko for å få barn som er mer utsatt for å bli smittet, sier Brigtsen.

Funnet gjør at de kan sette disse mødrene på antibiotika og dermed forhindre at barna blir syke.

Les også: Oslo universitetssykehus mistenkt for menneskehandel

Dette har også betydning i forhold til en vaksine barnelegen har vært med å utvikle og som hun håper er på markedet om få år.

– Vi håper at den kan være med å få ned forekomsten av alvorlig sykdom hos nyfødte, sier barnelegen.

Nytt liv

TV 2 viste tidligere denne uken at Bjørn og Anette endelig fikk hva de hadde ønsket seg da de ble foreldre til en liten gutt.

Les også: Norske forskere fant årsak til kronisk magetrøbbel

– Vi er så utrolig som har fått ham, men samtidig skulle vi jo så gjerne ha hatt Victoria og Oscar her også, sier Anette.