INVESTERER I ATOMVÅPEN: Leder i Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad
INVESTERER I ATOMVÅPEN: Leder i Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad

Oljefondet investerer i atomvåpen

Oljefondet investerte i 2011 over fire milliarder kroner i selskaper som produserer atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fondets etiske retningslinjer heter det at fondet ikke skal investere i selskaper som «selv eller gjennom enheter de kontrollerer produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».

Likevel har fondet i 2011 plassert 4,4 milliarder kroner i fem selskaper i Storbritannia, Frankrike og USA som deltar i produksjon av atomvåpen, skriver Klassekampen.

– Legitimerer bruk av atomvåpen

Ifølge Oljefondets egen årsrapport har fondet investert i selskaper som utvikler nye ubåter med atomvåpen for det britiske forsvaret, nye atommissiler for den franske hæren, design, produksjon og utvikling av atommissiler for det britiske forsvaret og modernisering av atomstridshoder.

– Den norske regjeringen har uttalt at den ønsker et totalforbud mot atomvåpen. Ved å investere i atomvåpenprodusenter bidrar Oljefondet til å vedlikeholde, legitimere og dermed også sannsynliggjøre bruk av atomvåpen, sier Magnus Løvold, kampanjekoordinator i antiatomvåpenorganisasjonen Ican Norge.

Etiske retningslinjer

Når de etiske retningslinjene ble innført i 2005 trakk fondet seg ut av åtte selskaper som produserte kjernevåpen. I 2007 trakk fondet seg ut av ytterligere to kjernevåpenprodusenter, begge gangene etter påbud fra Finansdepartementet.

Finansdepartementet har ikke hatt mulighet til å kommentere opplysningene. (©NTB)