usa-egypt-militærhjelp-F - USA gir grønt lys for militær støtte til Egypt

USA har formelt vedtatt å gi Egypt 1,3 milliarder dollar i militær assistanse, tross manglende demokratisk utvikling etter maktskiftet for et drøyt år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Hillary Clinton vil likevel ikke vente med å gi militær støtte inntil Egypt har innført demokrati, slik Kongressen vedtok i slutten av fjoråret.

– Avgjørelsen gjenspeiler USAs overordnede mål: Å beholde vårt strategiske partnerskap med et Egypt som blir sterkere og mer stabilt som følge av en vellykket overgang til demokrati, sa Clintons talskvinne Victoria Nuland fredag.

Clintons avgjørelse er blitt kritisert av enkelte kongressmedlemmer, men hun forsvarer den med at Egypt har hatt en positiv utvikling siden president Hosni Mubarak gikk av. Landet har allerede avholdt valg på ny nasjonalforsamling og forbereder seg nå på presidentvalg i mai.

Egypt styres fortsatt av militærrådet som overtok makten etter at protestene på Tahrir-plassen i Kairo tvang Mubarak til å gå av.

Vedtaket om at den militære støtten til Egypt skal fortsette, viser at USA håper på å beholde sin innflytelse i Kairo, mener analytikere. (©NTB)