Pakistans ambassadør til Norge sier de er lei av å blir beskyldt for å drive et dobbeltspill i kampen mot militante islamister.  (Foto: TV 2)
Pakistans ambassadør til Norge sier de er lei av å blir beskyldt for å drive et dobbeltspill i kampen mot militante islamister. (Foto: TV 2)

Pakistans ambassadør til TV 2: – Nato har mislyktes totalt i Afghanistan

Pakistan har ofret mer enn alle andre land i krigen mot militante islamister. Det sier den pakistanske ambassadøren til Norge, Ishtiaq Andrabi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andrabi mener amerikanerne har gjort Pakistan til syndebukk etter ti år med mislykkede strategier i Afghanistan.

Pakistan har lenge blitt beskyldt for å drive et dobbeltspill i kampen mot militante islamister. Sist ute med anklagen var USAs tidligere forsvarssjef, admiral Mike Mullen. Påstanden får ambassadør Ishtiaq Andrabi til å tenne på alle pluggene:

– Hva forventer du av en mislykket militærleder? spør Andrabi og fortsetter:

– Skal han ta ansvaret selv? Feilen ligger i den militære strategien i Afghanistan. De har lett etter en syndebukk, og de hevder at det er Pakistans etterretningstjeneste (ISI) som har ansvaret.

– Vi har mistet 3000 soldater og 30.000 sivile

Det er bred enighet blant Pakistan-eksperter om at elementer i landets mektige etterretningstjeneste slår ned på militante grupperinger på sin side av grensen, samtidig som de aktivt støtter afghanske opprørere i deres kamp mot Nato-styrker i Afghanistan.

– Hvorfor skulle vi støtte grupperinger som påfører landet vårt enorme lidelser? Vi har mistet over 3000 soldater i kampen mot militante islamister. 30.000 sivile har blitt drept i terroraksjoner de siste 10 årene, og vår økonomi har lidd et tap på 70 milliarder dollar, raser ambassadøren.

Han slår tilbake mot alle som hevder Pakistan, verdens eneste muslimske atommakt, er en feilslått stat.

– Vi har et velfungerende demokrati. Vi er verdens 28. største økonomi med en BNP på 488 milliarder dollar. Vi sitter i FNs sikkerhetsråd, valgt for andre gang på ti år. Vi har det største styrkebidraget til FNs fredsbevarende styrker. Derfor er det latterlig å betrakte Pakistan som en feilslått stat.

Korrespondenten

I denne ukens Korrespondenten kan du se et lengre intervju med ambassadør Andrabi. I tillegg kan du se at kampen om presidentembetet i Frankrike spisser seg til. Se hvordan drapene i Toulouse kan endre fokuset i valgkampen.

Bli også med til tomme strender i Egypt. Flere av landene i den arabiske revolusjonen var populære turistmål, men etter uroen har turistene sviktet. Nå ønsker også Libya å nyte godt av pengesterke utlendinger.

Får med deg Korrespondeten på TV 2 Nyhetskanalen: Fredager klokken 19.00, lørdager klokken 13.30 og 17.30 og søndager klokken 07.00, 14.30 og 20.30 eller se programmet på TV 2 Sumo