morchhusby (Foto: Halvor Pedersen, © ps)
morchhusby (Foto: Halvor Pedersen, © ps)

Ekspert kritisk til Jan Thomas' stylingbibel for tenåringer

– Det er allerede nok fokus på utseende.

Jan Thomas og Christopher Mørch Husby gir i disse dager ut boken «Styling», som skal hjelpe unge jenter i nød med å velge klær og sminke.

Da ekteparet gjestet «God morgen Norge» fredag, kunne de fortelle at de tror det er nødvendig med en stylingbibel for tenåringer.

– Ja absolutt. Når vi snakker om press på det å fikse seg, så vil vi være med og påvirke på hvordan man kan gjøre det riktig. Det er et press der ute, og vi føler at det ikke trenger å være så ekstremt som mange kan oppleve det, forteller Christopher.

Les også: Her er triksene som holder deg ung uansett alder

Kritisk

ingela
ingela
Førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo Ingela Lundin Kvalem er kritisk til at det kommer nok en bok med fokus på utseende,

– Først tenker jeg «enda en?» Det er et voldsomt fokus på utseende i den alderen, og det er lett å bli fanget av hva media fremstiller som det rette idealet. Jeg er redd for at nok en bok, som i tillegg får medieoppmerksomhet, vil bidra til å øke oppfatningen av at utseende er så viktig, sier hun, og presiserer at hun ikke har fått lest boken til Jan Thomas og Christopher.

Kvalem ønsker at forsøket på å veilede tenåringer innenfor klær, mote og skjønnhet, som igjen skal gi et bedre selvbilde, ble gjort på en annen måte.

– Jeg skulle ønske det var mer fokus på andre aspekter som kan øke selvbildet, enn bare utseendet. Ungdom trenger å bli mer kritisk til hvordan media fremstiller idealene, og på den måten klarer de kanskje å avsløre hvor urimelig bildene som blir publisert egentlig er. Men har man problemer og finner hjelp i en slik bok, så er det ikke noe galt i det, sier Kvalem.

Les også: 20-årene: Ett enkelt tips til bedre helse

Forberedt på reaksjoner

Christopher Mørch Husby innrømmer overfor «God morgen Norge» at de har vært forberedt på reaksjoner.

– Vi setter fokus på det, men det er et positivt fokus vi ønsker å sette på dette med styling for tenåringer. De gjør det jo allerede, de har allerede startet med mascara, foundation og lipgloss. Så det skal heller være for å veilede, og vise litt hvordan man kan gjøre det, sier Christopher Mørch Husby.

Kvalem tror at enda mer fokus på utseende gjør vondt verre.

– I ungdomstiden er man ikke ferdig utviklet innenfor identitet, og man har ikke mange arenaer å spille på. Det viktigste er som regel «hvem er penest, og hvem er kulest?» samtidig som man er livredd for å skille seg ut. Jeg skjønner at Jan Thomas og Christopher har gode intensjoner, men jeg er redd for at det bidrar til å underbygge tanken om at er du pen nok, så blir alt i livet mye bedre, sier Kvalem.

Bruker tynne modeller

Med på laget har de fått med seg Julia Kirsebom Thommessen (14), datteren til tidligere modell Vendela Kirsebom, som blant annet pryder forsiden.

Les også: Trist trend på YouTube: Er vi stygge?

Programleder Vår Staude trekker frem det faktum at det kun har blitt brukt tynne modeller i boka, noe kanskje ikke alle kan kjenne seg igjen i, men Christopher mener det finnes skjønnhet som kan trekkes frem i alle.

– Det er noe i boken for alle. Det som er med disse jentene er at vi har brukt veldig lite makeup på de. Vi ville tone det ned, og vise hvor enkelt det kan gjøres. Det er det mange gjør feil, at de øser på, og da ødelegger de for seg selv. Det er noe vakkert i absolutt alle, svarer han.