Sandra Bullock føyer seg inn i en lang rekke stjerner som adopterer barn. Å gjøre det alene, er hun heller ikke alene om.  (Foto: Stella Pictures)
Sandra Bullock føyer seg inn i en lang rekke stjerner som adopterer barn. Å gjøre det alene, er hun heller ikke alene om. (Foto: Stella Pictures)

Derfor velger stjernene å være aleneforeldre

Og her er noen tips til deg som er dét.

Charlize Theron adopterte nylig en gutt. Hun er ikke gift, og vil oppdra barnet alene. Theron er langt fra den eneste kvinnelige kjendisen som velger å få et barn alene. Sandra Bullock, Jillian Michaels og Connie Britton har alle valgt å være alenemødre, og adoptert en baby uten å være gift.

Applauderer kjendisene

Alicia Harper er enslig mor, terapeut og blogger. Hun applauderer kjendisene som velger å bli mødre alene.

– Mens mange av mine venner som er alenemødre kan forstå hvorfor noen frivillig vil bli aleneforsørgere, tror jeg at jeg kan. Nå som jeg selv er mor kan jeg fullt ut forstå deres ønske om å være mor. Jeg ser hvordan noen kan ønske å vie sitt liv til noen andre, fra spedbarnsalderen, gjennom barndommen, via tenårene og ut i voksen alder, skriver hun i magasinet Redbook.

Les også: 10 tips for å nå toppen av karrierestigen

En annen kamp

At Harper ble enslig mor var ikke planlagt. Hun er ikke sikker på om hun ville valgt dét selv. Å være eneforsørger er vanskelig både økonomisk, følelsesmessig og mentalt. Og når kjendiser velger å oppdra et barn «solo», er nok deres situasjon en litt annen en Harpers.

– Vår kamp kan ikke sammenlignes! De fleste enslige mødrene jeg kjenner har ikke råd til verken au pair eller vaskehjelp, og vi må spare i lang tid for å få en ferie, skriver hun.

Likevel støtter hun folk som velger å oppdra et barn alene. Det gjør Merete Rystad også. Hun er mor til fire barn i alderen 3 til 16 år og vet hvilke utfordringer det kan by på. Men hun vet også gledene det innebærer.

– Det er en selvvalgt situasjon, og jeg synes det er fantastisk, sier firebarnsmoren til God morgen Norge.

Treningstips for travle mødre

Egoistisk?

Rystad er styremedlem i Aleneforeldreforeningen og synes selv Rystad at det er mange positive sider med å være eneforsørger. Hun tror hun kommer enda nærmere barna sine nå enn hun ville gjort om de var to foreldre som skulle være der hele tiden.

Samtidig er det stunder hun savner en voksen å dele opplevelsene med. Også er det ikke til å legge under en stol at det er et enormt ansvar å skulle oppdra barn alene.

Er det egoistisk å velge å få et barn alene?

– Kanskje. Men jeg dømmer ingen. Jeg respekterer deres valg. De fleste vet hva de går til. De ønsker seg barn, og beslutningen er vel overveid.

Les også:

– Små barn lærer fordommer fra foreldrene

Bortskjemte barn bestemmer middagen