regj-lysbakken-intervju - Lysbakken: Vemodig, men nødvendig å bytte ut Solheim

SV-leder Audun Lysbakken rydder ut de gamle for å gi plass til yngre krefter i regjeringen. – Nødvendig for foryngelsen av regjeringen og fornyelsen av SV, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nybakte SV-lederen kvitter seg med to av partiets mest erfarne og faglig tunge politikere og setter inn to partifeller, som tross lang fartstid på Stortinget mangler erfaring fra regjeringsarbeid. Audun Lysbakken sier til NTB at det er vemodig å sende Tora Aasland og Erik Solheim ut av regjeringen, men framholder at det var nødvendig.

– Dette er et viktig ledd i den foryngelsen av partiet som jeg lovte på landsmøtet, og det er en nødvendig foryngelse av regjeringen. De nye statsrådene vil bringe med seg ny energi og nye perspektiver, sier han til NTB.

Han avviser imidlertid at han samtidig kaster ut politisk erfaring og faglig tyngde ved å bytte ut en merittert og internasjonalt respektert politiker som Erik Solheim. Nestleder Bård Vegar Solhjell, som blir ny miljøminister, har erfaring som statsråd etter å ha sittet to år som kunnskapsminister i den rødgrønne regjeringens første periode. Heikki Holmås, ny utviklingsminister, og Inga Marte Thorkildsen, som blir ny barne- og inkluderingsminister, har begge elleve års erfaring fra Stortinget og karakteriseres av partilederen som «to av Stortingets mest erfarne politikere».

– Bård Vegar blir nummer to i regjeringen og en meget viktig samarbeidspartner for meg, sier han. (©NTB)