INN I SKYA: Fremtidens offentlige nettjenester kan bli flyttet fra trege servere inn i en offentlig styrt nettsky.  (Foto: Colourbox Montasje:)
INN I SKYA: Fremtidens offentlige nettjenester kan bli flyttet fra trege servere inn i en offentlig styrt nettsky. (Foto: Colourbox Montasje:)

Altinn er på nett igjen - i tregere utgave

Fredag klokken 11.00 åpnet Altinn igjen sin tjeneste - etter å ha vært nede i tre dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsfeilen er isolert til en standard IT-komponent som er svært mye brukt i tilsvarende løsninger over hele verden, opplyser Altinn i en pressemelding.

Måtte ivareta sikkerheten

Denne funksjonen skal være fjernet for at feilen ikke skal skje igjen.

– Vi er veldig glade for at vi nå har funnet feilen slik at vi kan åpne Altinn igjen. Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre, men vi måtte ivareta sikkerheten. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie, sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk.

Feilen førte til at flere tusen nordmenn fikk tilgang til personopplysningene til en 36 år gammel oslomann. Tabben skyldes et system som skal sikre at datasystemet kan håndtere stor trafikk effektivt.

Altinn blir tregere

Opplysningene til 36-åringen ble ved en feil lagret i cacheminnet, et hurtigminne som gjør at alle opplysinger ikke må hentes på nytt fra serverne.

«Personopplysninger skal ikke kunne lastes ned og «caches» i Altinn, men en utilsiktet hendelse i cachemodulen førte til at en persons navn og fødselsnummer ble synlig for andre brukere i Altinn i en periode på 17 minutter før løsningen ble stengt ned kl 18.34 tirsdag 20. mars».

I følge produsenten av datasystemet er det ikke rapportert lignende tilfeller av feil fra andre kunder. Feilen skal ikke være identifisert som et problemområde i evalueringsrapporten til Veritas.

Ettersom funksjonen som skulle sikre hurtig datatrafikk er fjernet vil systemet gå tregere når skattytere i de tusen hjem skal sjekke sine ligninger.

– Til tross for at det er iverksatt tiltak for å redusere tregheten, er det dessverre sannsynlig at brukerne i perioder vil oppleve å møte «køplakaten» oftere enn vi skulle ønske. Det gjelder spesielt i perioder med ekstra stor trafikk, som når skatteoppgjøret legges ut, sier Håkon Olderbakk i Brønnøysundregistrene.