Regjeringens forslag til statsbudsjett får hard medfart av bransjen når det kommer til avgiftene på bil. Norsk Elbilforening kaller forslaget et katastrofe. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)
Regjeringens forslag til statsbudsjett får hard medfart av bransjen når det kommer til avgiftene på bil. Norsk Elbilforening kaller forslaget et katastrofe. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)

– Hvor mye kan jeg låne til bil?

Endelig i jobb – og nå skal bil-drømmen realiseres!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Ble ferdig med skolegang til jul og har fått meg fast jobb nå der jeg tjener ganske godt og har i tillegg muligheter for mye kjøregodtgjørelse. Har i dag en gammel Golf som ikke kommer til å holde mye lenger og nå vil jeg ha nybil! Bare lurer på om du kan si noe om hvor mye jeg kan låne til bil?

Har lyst til å kjøpe noe som både holder lenge og gir god komfort og som er litt morsomt. Har ikke kunnet unne meg så mye sånt før og derfor kjenner jeg at jeg har lyst på noe fint nå. Har ikke så mye egenkapital akkurat, men bare studielån i tillegg og ikke noen annen gjeld. Tror du jeg kan låne så mye som 500.000 kroner til dette?

Benny svarer:

Hei du. He he – her er prioriteringene i orden! Skjønner godt at det frister med ny bil når jobb er i boks.

Det finnes nok ikke noen bestemt regel for hvor mye du vil låne. Dette kommer blant annet an på hvor mye du tjener, hvor mye og hvor fort du klarer å betale ned på lånet osv. De aller fleste banker vil nok kreve en form for ekstra sikkerhet og ikke bare la deg låne pengene med pant i bilen. Jeg vet også at de fleste setter som et krav at bilen skal være helt nedbetalt før den blir ti år gammel. Da begynner jo sikkerheten for bankens del kanskje å bli litt uforutsigbar (mye kan skje med en så gammel bil).

Det spiller også inn om du har et godt forhold til banken fra før og ikke har noen betalingsanmerkninger. Dette er nok typisk en sak som vil bli behandlet litt individuelt, tenker da også i forhold til at du vil ta inn en del penger i kjøregodtgjørelse. Jeg ville forberedt søknaden godt og gjerne satt opp et (realistisk) budsjett du kan ta med til banken – da ser de at du har tenkt gjennom og har et bevisst forhold til dette.

500.000 kroner høres mye ut, men jeg skal ikke påstå at det er umulig. Men som sagt: Hvis du har litt ekstra sikkerhet eller har mulighet til å få noen til å kausjonere for deg, er det en stor fordel. Det vil gjerne også gi deg en mer gunstig rente.

Mitt forslag er at du samler sammen alle relevante opplysninger og papirer og så tar deg en tur til banken din. Mange banker tar også imot slike henvendelser på nettet, sjekk gjerne ut flere. Og hvis du kjøper av en forhandler, vil de i mange tilfeller også kunne tilby finansiering.

Lykke til med billån – og bilkjøp!

LES OGSÅ; Hva lønner seg mest – eie eller leie bil?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse eierne kan få låne superbil – gratis

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: