ny1-forsvaret-f-35 - Regjeringen holder fast ved kampflyplanen

Norge skal kjøpe inn 48 nye F-35 kampfly pluss fire treningsfly, bekrefter regjeringen i langtidsplanen for Forsvaret. Flyene skal være stasjonert på Ørland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kjøpet av våre nye kampfly er et generasjonsløft for Norge. Vi vil sikre at Norge også i fremtiden skal kunne gripe raskt og effektivt inn ved hendelser over de store land- og havområdene vi rår over, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

I tillegg til hovedbasen på Ørland, vil det være en fremskutt støtteposisjon på Evenes. Dermed går det mot slutten for den militære flyaktiviteten i Bodø.

I planen, som har fått tittelen «Et forsvar for vår tid», sier regjeringen at investeringskostnaden for de nye flyene er i tråd med anslagene som ble lagt fram for fire år siden. Levetidskostnaden er beregnet til å være 10 prosent lavere enn beregningene fra 2008. Anskaffelsen av de 52 flyene vil koste 61 milliarder kroner, beregnet i 2011-verdi.

For å spre kostnadene utover en lengre periode, er det aktuelt å bestille de første flyene tidligere. I klartekst vil det bety at de første treningsflyene kan være på plass i 2015, mens hovedleveringen kan startet to år senere. Det er også planer for å forlenge anskaffelsesperioden fram til 2023 eller 2024.

Allerede til høsten i år kan Stortinget motta det første beslutningsgrunnlaget for flybestilling. Målet er at hver bestilling skal besluttes i samme år som bestillingen blir gjort. (©NTB)