ØVER PÅ TEATER: Skuespillerne Hugo Koolschijn og Thijs Romer øver på teaterstykket som forestiller møtet mellom massedrapsmann Anders Behring Breivik og den nederlandske ultrahøyre lederen Geert Wilders. (Foto: FREEK VAN ASPEREN/Afp)
ØVER PÅ TEATER: Skuespillerne Hugo Koolschijn og Thijs Romer øver på teaterstykket som forestiller møtet mellom massedrapsmann Anders Behring Breivik og den nederlandske ultrahøyre lederen Geert Wilders. (Foto: FREEK VAN ASPEREN/Afp)

Her øver de på teaterstykket om Breivik

Et fiktivt møte mellom massedrapsmannen Breivik og høyreekstreme Geert Wilders danner rammen for et nederlandsk teaterstykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvor langt er du villig til å gå? spør Breivik-karakteren i stykket, i en samtale med Geert Wilders.

«Møtes» på flyplass

Nettopp dette blir det sentrale temaet i det fiktive møtet mellom massedrapsmannen Breivik og den høyreorienterte nederlenderen Wilders. Stykket beskriver et møte mellom dem på Heathrow-flyplassen i London i mars 2010, skriver den britiske avisen Daily Star.

Wilders har profilert seg med sin krasse kritikk av islam spesielt og innvandring generelt. Han vakte furore med filmen «Fitna» som viste sterke bilder fra 11. september-angrepet mot USA, i kombinasjon med koranvers.

Uenige om metodene

Men selv om han har mye av tankegodset til felles med Breivik går han ikke god for gjerningene hans.

– Jeg forstår deg ikke, selv om vi har de samme ideene. Jeg beklager, sier Wilders-karakteren i stykket når Breivik-karakteren spør hvor langt han er villig til å gå i sin kamp mot innvandringen.

breivik_teater (Foto: FREEK VAN ASPEREN/Afp)
breivik_teater (Foto: FREEK VAN ASPEREN/Afp)

Breivik-karakteren sier derimot at han ser opp til Wilders og at han støtter saken hans.

Nevnte Wilders i skriverier

Etter drapene i Oslo og på Utøya i juli 2011 uttalte Wilders at han finner det frastøtende at han er nevnt i Anders Behring Breivik sitt såkalte manifest.

Teaterstykkets forfatter Titus Muizelaar sier stykkets kjerne er forskjellen på de to hovedpersonene.

– I oppsetningen er Wilders klar på at hans grense går innenfor demokratiet. Han er villig til å gå langt, men innenfor politiske grenser, sier Titus Muizelaar til nyhetsbyrået AFP.

Avviser ekstremisme

Deler av teaterstykket ble vist fram for journalister i Amsterdam torsdag ettermiddag.

Muizelaar og instruktør Youri Albrecht avviser at ekstremisme får en plattform når stykket settes opp.

– Vi tar opp vår tids tema. Dette er to ensomme ulver som har forskjellige meninger og går sine egne veier uten å endre seg, sier Youri Albrecht.

Stykket er skrevet av Theodor Holman. Han er en nær venn av den nederlandske filmskaperen og islamkritikeren Theo van Gogh, som ble skutt og drept på gaten i Amsterdam i 2004.

Geert Wilders politiske parti PVV kapret 24 plasser i den nederlandske folkeforsamlingen etter valget i 2010.