lonning (Foto: Leif Erik Kleppen/Magnus Nøkland/TV 2)
lonning (Foto: Leif Erik Kleppen/Magnus Nøkland/TV 2)

– Politikere er redde for å prioritere i helsesaker

Høyre-veteran Inge Lønning sier politikere og fagfolk spiller pingpong med helseprioriteringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har i flere saker fortalt om to unge menn med samme type føflekkreft med spredning. En av dem fikk dyr kreftmedisin gjennom et forskningsprosjekt, den andre må vente på at norske myndigheter bestemmer seg.

Les mer: Matias (20) får ikke medisinen som kan forlenge livet hans

Mange utfordringer

Høyre-veteranen, tidligere helsepolitisk talsmann for partiet, sier historien om kreftsyke Matias gjør inntrykk. Han mener politikerne har mange utfordringer når det gjelder prioriteringer, særlig innen helsesektoren.

– Politikerne har kanskje en tendens til å dytte det over på fagfolkene og si at det er dere som får si nei. Fagfolkene spiller gjerne ballen tilbake og sier at politikerne får bestemme hvem vi ikke skal behandle, sier Lønning.

– Det pingpongspillet er ikke til glede for noen, sier han.

Ny medisin ikke i bruk

20-åringen Matias Brenna Wilberg lider av føflekkreft, og kreften har spredt seg til lungene. I Danmark brukes medisinen Ipilimumab mot lidelsen. Dette er den første medisinen i historien som har vist forlenget levetid for pasienter med føflekkreft.

Medisinen er svært kostbar og derfor ikke tatt i bruk i Norge. Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgssektoren skal i april avgjøre om staten skal finansiere behandling med den helt nye medisinen.

Les også: Testmedisin reddet livet til kreftsyke Lars Martin (27)