Politi  og justistoppene, her illustrert ved justisminister Grete Faremo, eks PST sjef Janne Kristiansen og politidirektør Øystein Mæland, har brukt over en million kroner på PR råd. (Foto: TV 2)
Politi og justistoppene, her illustrert ved justisminister Grete Faremo, eks PST sjef Janne Kristiansen og politidirektør Øystein Mæland, har brukt over en million kroner på PR råd. (Foto: TV 2)

Politiet i PR-knipe betalte 1,2 mill. uten å få råd

Proffe PR-konsulenter har kostet Politidirektoratet over én million kroner etter 22. juli. Dét har ikke gjort etaten mye klokere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sies at gode råd er dyre. Men er dyre råd nødvendigvis gode? Politidirektoratet har etter 22. juli fått PR-råd fra eksterne konsulenter for til sammen 1,2 millioner kroner.

– Vi har først og fremst fått hjelp til å håndtere et stort medietrykk, sier kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen i Politidirektoratet (POD) til TV 2.

Beklagelsene satt løst både fra politidirektøren, PST-sjefen og ikke minst justisministeren da det forrige uke ble lagt frem en knusende rapport om politiinnsatsen 22. juli.

En serie tabber gjorde at politiet brukte mye lenger tid på å komme seg til Utøya enn det som strengt tatt var nødvendig. Men det gikk åtte måneder før den konklusjonen forelå.

I denne perioden har Politidirektoratet hyret inn eksperthjelp fra noen av Norges beste og fremste PR-rådgivere. Én av dem er NRKs tidligere nyhetsdirektør Tom Berntzen.

Siden august i fjor har hans kommunikasjonsbyrå Corporate Communication skrevet ut fakturaer på til sammen 826.961 kroner.

Særlig viktig for polititoppene har det vært å bruke PR-rådgivere til å skjerme seg selv fra pågående journalister. Fra oktober til desember har byrået Alværn kommunikasjon belastet PODs budsjetter med 271.875 kroner for sine tjenester.

I tillegg har direktoratet bladd opp for medietreningskurs for Oslo og Nordre Buskerud politidistrikter: 107.468,– står det på kvitteringen.

LES OGSÅ: Mener regjeringen snikinnfører livstidsstraff

Men ikke nok med dét.

Også Janne Kristiansen, PST-sjefen som ble tvunget til å gå etter en megabrøler på en pressekonferanse hvor hun røpet informasjon om norske agenter i utlandet, har trengt hjelp.

Spesielt etter klønete uttalelser:

Kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen i Politidirektoratet.
  (Foto: TV 2)
Kommunikasjonsdirektør Margrete Halvorsen i Politidirektoratet. (Foto: TV 2)

– Ikke en gang Stasi-Tyskland tror jeg ville ha fanget opp en person som Breivik, uttalte hun i fjor, til hoderystende respons fra offentligheten.

PST hyret inn PR-byrået Svabø og Aanonsen, men den erfarne tidligere TV 2-journalisten Terje Svabø i spissen. Hans råd har hittil kostet 228.500 kroner.

Også for statsadvokatene som skal føre rettssaken mot Anders Behring Breivik har møtet med offentligheten vært noen dans på roser. Disse har imidlertid vært mest nøysomme av alle de offentlige aktørene så langt.

Regningen fra Kreab Gavin Anderson har til nå kommet opp i 20.000 kroner.

– Hva har vært de viktigste PR-rådene?

– Vi har ikke fått eksplisitte råd fra våre innleide kommunikasjonstjenester. Vi har ikke bedt om eller fått råd knyttet til spesielle vanskelige situasjoner, sier Halvorsen i POD.

Se innslaget fra 21-nyhetene: