KUPP: Utbrytere fra regjeringshæren har gjennomført kupp i Mali. Blant annet EU fordømmer nå kuppet. (Foto: HABIBOU KOUYATE/Afp/SCANPIX)
KUPP: Utbrytere fra regjeringshæren har gjennomført kupp i Mali. Blant annet EU fordømmer nå kuppet. (Foto: HABIBOU KOUYATE/Afp/SCANPIX)

Kuppmakerne i Mali har stengt grensene

Soldatene som har tatt makten i Mali, har stengt landets grenser. – Vi har opplevd mye skyting, forteller Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi erklærer at alle grenser til lands og i luftrommet til våre naboland er stengt, sier løytnant Amadou Konare, talsmann Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR), gruppen som styrtet president Amadou Toumani Touré.

Det er imidlertid usikkert om soldatene og offiserene som står bak kuppet, har tilstrekkelig støtte og kontroll til å kunne stenge samtlige grenser i det vestafrikanske landet.

Les også: Militærkupp i Mali

Utbrytere

Kuppmakerne erklærte tidlig torsdag at de har tatt makten i landet. Soldatene har brutt ut fra regjeringshæren og har gjort opprør fordi de er misfornøyd med myndighetenes manglende evne til å håndtere tuaregopprøret nord i landet.

Opprøret har siden januar krevd mange menneskeliv og drevet hundretusener på flukt.

Midt i kuppkaoset har tre representanter fra Kirkens Nødhjelp befunnet seg.

– Vi har opplevd ganske mye skyting og granatangrep i byen her, forteller Anne-Marie Helland, påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, på telefon til TV 2.

Les også: Millioner av barn slaver i Vest-Afrika

Fordømmes

Mali var fransk koloni fram til 1960. Den tidligere koloniherren liker ikke hva som skjer og vil ha valg så snart som mulig. Også EU og ECOWAS, Den vestafrikanske økonomiske og monetære union, der Mali er et av medlemslandene, fordømmer kuppet.

– ECOWAS fordømmer sterkt de misforståtte handlingene til mytteristene og advarer om at vi ikke vil tolerere at man på noen som helst måte tyr til vold for å få til endringer, heter det i en uttalelse fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen.

Les også: – Nord-Afrika, ikke Europa, tar flyktningebyrden

Ber om valg

I Frankrike ber utenriksministeren om at demokratiet og grunnloven må respekteres.

– Vi ber om at den konstitusjonelle orden gjeninnføres og om at det holdes valg. Valgene skulle etter planen holdes i april, de må holdes så snart som mulig, sier utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju. (NTB/ TV 2)