FORTVILET: Bjørn Inge Dalby mistet sønnen sin Andreas (innfelt) på Utøya. Han har et sterkt ønske om å være tilstede under rettssaken i Oslo, men får ikke på grunn av plassmangel.  (Foto:  Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV2/ Montasje)
FORTVILET: Bjørn Inge Dalby mistet sønnen sin Andreas (innfelt) på Utøya. Han har et sterkt ønske om å være tilstede under rettssaken i Oslo, men får ikke på grunn av plassmangel. (Foto: Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV2/ Montasje)

Andreas døde på Utøya – faren får ikke være i rettssalen

Bjørn Inge Dalby mistet sønnen på Utøya, men på grunn av plassmangel får han ikke være i rettssalen. Nå krever de etterlatte etter 22. juli at de blir prioritert når rettssaken starter i april.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Inge Dalby mistet sønnen, Andreas på Utøya. Nå har han fått beskjed om at han ikke får plass i hovedsalen når terrorrettssaken starter i april. Årsaken er at det er fullt.

Les også: 46 Utøya-ofre skal vitne i retten

– Det er så vondt, jeg har så lyst å være der, sier Dalby til TV 2 Nyhetene.

Må følge med på storskjermer

Fordi Dalby ikke bor i Oslo er han henvist til å følge rettssaken på TV-skjermer i rettssalen på Hamar.

Les også: Utenlandsk journalist kan få intervjue den terrortiltalte

For Dalby er det derimot ikke nok å sitte i en rettssal på Hamar når obduksjonsrapporten til hans sønn tas opp.

– Det blir nesten som å se en film hjemme i stua. Virkeligheten er ikke der. Det blir for langt unna, sier Dalby.

Ber om å få være der

Nå har 230 av de etterlatte skrevet under på et brev der de ber innstendig om at flere av de etterlatte må få være til stede i hovedsalen. Spesielt når Brevik skal forklare seg.

VIKTIG: Trond Henry Blattmann, leder i støttegruppen etter 22.juli, sier det er viktig for de etterlatte å ha muligheten til å være der.  (Foto:  Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV 2)
VIKTIG: Trond Henry Blattmann, leder i støttegruppen etter 22.juli, sier det er viktig for de etterlatte å ha muligheten til å være der. (Foto: Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV 2)

– Alle de etterlatte er veldig opptatt av dette og ønsker selvfølgelig å være til stede eller ha muligheten til å være til stede, sier Trond Henry Blattmann, leder i støttegruppen etter 22. juli.

Les også: Høyesterett gir terrorofre medhold i krav om taushet

Oslo tingrett har opplyst om at de jobber for at de etterlatte skal få plass den dagen obduksjonsrapporten av deres barn behandles og kanskje en gang til.

PLASSMANGEL: Tingrettsdommer Anne Margrethe Lund sier det handler om plassmangel og at etterlatte derfor ikke kan komme mer enn to ganger.  (Foto:  Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV 2)
PLASSMANGEL: Tingrettsdommer Anne Margrethe Lund sier det handler om plassmangel og at etterlatte derfor ikke kan komme mer enn to ganger. (Foto: Bjørnson Jacobsen/Fornebo/ TV 2)

– Det begrenser seg til to ganger og det er på grunn av plassmangel, sier tingrettsdommer Anne Margrethe Lund.

Viktigere enn pressen

Selv om de etterlatte mener det er viktig at pressen er til stede, ber de om at hensynet til dem vektlegges sterkere.

Les også: Slik skal Breivik holdes innesperret resten av livet

– Jeg synes man skal ta mer hensyn til oss pårørende, som faktisk har mistet noen i denne saken her, sier Dalby.