Beretninger om begynnelser (Foto: Cathrine Eide)
Beretninger om begynnelser (Foto: Cathrine Eide)
Beretninger om begynnelser Anette og Bjørn
Beretninger om begynnelser Anette og Bjørn

– Jeg er veldig glad vi ikke gav opp

Etter atten år og to dødfødte barn fikk Anette og Bjørn sin etterlengtede sønn Jørgen.

I kveldens episode av «Beretninger om begynnelser» fikk vi møte det sterke ekteparet Fossum som har prøvd å bli foreldre i atten år. Anette har vært gravid to ganger tidligere, men mistet da barna på grunn av streptokokkinfeksjoner. Etter sitt tredje svangerskap fikk de endelig sin etterlengtede sønn Jørgen.

Se videointervju øverst i saken!

– Det var verdt alt slitet

Under det siste svangerskapet tok Anette ingen sjanser, og ble liggende på Observasjonsposten store deler av graviditeten. For mange ville denne tiden føles uendelig lang, men etter å ha ventet på å få barn i 18 år, er målet desto større.

– Årene går fryktelig fort når man er oppi dem. Jeg ser at folk utenfra syntes det høres mer ut enn vi gjør, men det har vært livene våre. Men om man blir bedre rustet til å bli foreldre av den grunn vet jeg ikke. Jeg tenker at om vi hadde vært så heldig å få barn da vi var yngre, hadde vi fått flere år med barna våre, men det får man ikke gjort noe med. Jørgen er i hvert fall veldig ønsket og elsket, sier Anette og legger til:

– At livet har blitt mye mer fantastisk er sikkert. Det var verdt alt slitet. Jeg er veldig glad vi ikke gav opp.

– Angsten sitter sterkere hos meg

Trangen til å være overbeskyttende er stort når man har et så etterlengtet barn som Jørgen. Anette sliter med blant annet separasjonsangst, og Jørgen går derfor bare femti prosent i barnehage. Til høsten skal ham være der fulltid, så hun jobber med å løsrive seg.

– Forhåpentligvis er vi gode foreldre som viser mye omsorg og kjærlighet. Jeg sliter litt med angst for at det skal skje ham noe, den angsten sitter kanskje litt sterkere hos meg. Så jeg må passe på at jeg ikke havner i den fallgruven at han blir overbeskyttet. Han skal ikke lide under at jeg føler en redsel, sier Anette.

Selv om de takler rollen som småbarnsforeldre godt, er det vanskelig å la være å tenke på hvordan livet hadde vært om de var en familie på fem.

– Jeg tar meg ofte i å tenke på hvor mye mer liv det hadde vært, og hvor fullkommen lykken hadde vært om vi hadde hatt alle tre barna. Men samtidig er det tanker som jeg ikke kan la gro fast, for sånn vil det aldri bli. Hvis man begynner å ønske og sammenligne vil sorgen ta en større plass enn det som er sunt at den gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beretninger om begynnelser
Beretninger om begynnelser

– Heldigvis er vi blitt enda mer knyttet

Ekteparet har delt flere sorger enn de fleste andre par, og det høster de stor erfaring av.

– Vi har lang fartstid sammen, vi har jo vært sammen i 20 år. Vi har opplevd ganske mye, for Bjørn har vært alvorlig syk og vi har mistet to barn. Det kan slå begge veier, man kan bli veldig nært knyttet eller man kan bli skjøvet fra hverandre. Heldigvis er vi blitt enda mer knyttet, så vi har et nært og godt forhold. Vi har hele tiden vært bevisst på å snakke mye sammen og det tror jeg har hjulpet oss mye.

– Det er mange som har sagt «hvis det er noen som har vært rustet til å takle det dere har vært igjennom, så er det dere fordi dere har et så godt forhold».

Redselen for å bli barnløs fikk dem til å kjempe

Til tross for mye motgang, er lykken i dag stor. Men det var aldri noe alternativ for Anette og Bjørn å gi opp.

– I alle disse årene mens vi har prøvd å få barn, så har vi alltid hatt en filosofi om at vi skulle komme i mål med å få barn. For oss har det vært viktig å si når vi får barn og ikke hvis vi får barn. Mange trodde at vi hadde gitt opp og at vi burde gi opp, men det var aldri et tema for oss.

– Tidlig var vi på et lagerutsalg og kjøpte babyklær, og de har ligget på loftet i 18 år, forteller Bjørn.

– Selv om det har sett mørkt ut en stund og vi har hatt motgang, så har vi reist oss opp og kjempet videre. Redselen for å sitte igjen som barnløse har vært større enn å gå igjennom alle disse forsøkene.

Anette og Bjørn håper deres historie kan gi håp til andre par som er i samme situasjon.

– Jeg tenker at når vi lykkes etter atten år, så er det kanskje mulig for flere. Jeg håper i hvert fall det, avslutter Anette.

Se programmet på Sumo her!

Følg «Beretninger om begynnelser» på Facebook.