KREVER REDEGJØRELSE: Harald Tom Nesvik ser alvorlig på svikten hos Altinn. (Foto: Scanpix/skjermdump)
KREVER REDEGJØRELSE: Harald Tom Nesvik ser alvorlig på svikten hos Altinn. (Foto: Scanpix/skjermdump)

Krever Altinn-svar fra Giske

– Dette nærmer seg en skandale, sier stortingsrepresentant etter sammenbruddet på Altinn.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg sender i dag et brev til næringsminister Trond Giske (Ap) der jeg ber ham redegjøre for saken, sier Harald Tom Nesvik (Frp) til tv2.no.

Overbelastning

Nesvik er lite imponert etter tirsdagens krasj på Altinn.no. Fra i går skulle nordmenn kunne logge seg på det offentlige nettstedet for å sjekke årets selvangivelse.

Men systemet knelte tidlig på grunn av overbelastning, og tirsdag kveld ble nettstedet stengt etter at brukere fikk opp selvangivelsen til en 36-årig Oslo-mann.

– Det er lagt stor prestisje og enorme summer i Altinn, men brukerne opplever treghet og at systemet bryter sammen. Dette skjedde også i fjor. Når det i tillegg oppstår problemer i forhold til personvern, er det så alvorlig at statsråden må orientere, sier Nesvik, som sitter i Stortingets næringskomité.

«Alt nede»

Heller ikke KrF er imponert over Altinn.

– «Altinn» har blitt til «alt nede» for mange og «alt ut» for noen. Det er svært alvorlig, og altfor dårlig, sier partileder Knut Arild Hareide.

– Vi så tendensene til det samme i fjor, og ble lovet full oppvask og opprydding av Giske. Det er åpenbart ikke blitt bedre, bare verre, fortsetter Hareide.

En hemmeligstemplet rapport fra Det Norske Veritasviste alvorlige sikkerhetsbrudd i systemet, skrev Teknisk Ukeblad mandag. Rapporten var klar allerede i fjor sommer og fastslår at det gjenstår mye for at Altinn II-løsningen skal fremstå som robust og klar for drift og videreutvikling.

– Det er tydelig at regjeringen ikke har sett alvoret i rapporten, og ikke fulgt den godt nok opp, sier Hareide.

– Ubehagelig situasjon

Onsdag morgen meldte Brønnøysundregistrene at feilen ikke er funnetog at man ikke vet når Altinn åpner igjen.

Skatteetaten legger seg langflate etter tabben.

– Vi ser meget alvorlig på dette. Det er en ubehagelig situasjon for familien som er rammet. Men foreløpig kan vi ikke si verken hva feilen er, eller hvorfor den oppsto, sa avdelingsdirektør Jan Christian Sandberg i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen onsdag morgen.

STILLING LEDIG: Tør du bli ansvarlig for Norges mest utskjelte nettsted?