ØNSKER IKKE: Et klart flertall av velgerne ønsker ikke en mer liberal asylpolitikk enn den vi har i dag. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)
ØNSKER IKKE: Et klart flertall av velgerne ønsker ikke en mer liberal asylpolitikk enn den vi har i dag. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Flertall vil fortsatt ha streng asylpolitikk

Et klart flertall av velgerne ønsker ikke en mer liberal asylpolitikk enn den vi har i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I meningsmålingen som er utført av Respons for Aftenposten, svarer 53 prosent av de spurte at regjeringen bør utsette utsendelsen av de 450 asylbarna som det foreligger utsendelsesvedtak på.

Flertallet ønsker en utsettelse til etter at stortingsmeldingen om barn på flukt legges fram i løpet av våren. Bare 24 prosent mener at utsendelsen bør skje som planlagt, slik statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tviholder på.

Det er flertall blant velgerne i alle de tre regjeringspartiene for at barna må få bli inntil videre, og selv i Frp er hver tredje velger for en utsettelse av utsendelsen.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg nekter å bøye av for asyl-press

På spørsmålet om reglene for norsk asylpolitikk bør liberaliseres, er stemningen en helt annen. Bare 18 prosent av de spurte sier ja til en liberalisering, mens 32 prosent mener reglene bør være slik de er i dag. 35 prosent mener at reglene bør være strengere.

Disse svarene kommer i konflikt med svarene på spørsmålet om det vil være riktig å gi opphold til asylbarn som har vært i Norge i mer enn tre år. Da svarer nemlig 50 prosent ja, og bare 25 prosent nei.

LES OGSÅ: Justisministeren gir ikke etter for press om asylbarna

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet mener at meningsmålingen illustrerer sakens dilemma.

– Det er ikke mulig å få i pose og sekk på en rettferdig måte. Å innføre en regel som gir barn rett til opphold etter tre år, slik et flertall ønsker, ville innebære en betydelig liberalisering av asylpolitikken, sier han.

LES OGSÅ: Stoltenberg leker med asyltallene

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke enig og mener det er fullt mulig å gi en avgrenset gruppe som asylbarna sterkere rettigheter samtidig som man beholder en streng asylpolitikk.

Statsminister Jens Stoltenberg vil etter alt å dømme bli konfrontert med spørsmålet om utsendelse av de 450 asylbarna under onsdagens spørretime i Stortinget. (©NTB)