KRISEMØTER: Fungerende skattedirektør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet (innfelt) har sammen med sin stab hendene fulle med å komme til bunns i Altinn skandalen. (Foto: FAKSIMILE/SKATTEDIREKTORATET)
KRISEMØTER: Fungerende skattedirektør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet (innfelt) har sammen med sin stab hendene fulle med å komme til bunns i Altinn skandalen. (Foto: FAKSIMILE/SKATTEDIREKTORATET)

– Heller ikke helt trygt å sende selvangivelsen i Posten

Nettstedet Altinn.no forblir stengt til den pinlige sikkerhetstabben er fikset. Ingen vet hvor lang tid det vil ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var sent tirsdag kveld hektisk møteaktivitet både i Skatteetaten og hos Brønnøysundregistrene som driver Altinn.no.

Via denne siden kan man levere selvangivelsen og andre offentlige skjemaer via nettet. Men da selvangivelsen for 2011 ble publisert tirsdag morgen, begynte sidene raskt å knele på grunn av stor trafikk.

Og på ettermiddagen skjedde det utenkelige: En feil på en server gjorde at hele Norge fikk se den personlige siden til en 36 år gammel mann fra Østlandet. Situasjonen ble opplevd som svært tung for vedkommende og hans kone, som ble regelrett utlevert av det offentlige.

– Beklagelig

– Altinn er fortsatt nede og stengt. Det har skjedd et alvorlig sikkerhetsbrudd i løsningen, og vi jobber for fullt med å finne svaret på hvordan dette kunne skje, sier fungerende skattedirektør Sven Rune Greni til TV 2 klokken 21.40.

– Vi holder Altinn stengt helt til vi har funnet feilen. Det er veldig beklagelig det som har skjedd, fortsetter han.

LES OGSÅ: – Hele Norge kommer inn på kontoen min

– Hvordan planlegger dere å få flere til å benytte digitale løsninger når slike ting skjer?

– Vi jobber med et langsiktig løp for å få flere til å levere elektronisk, og mener dette gir tilstrekkelig sikkerhet. Man skal huske på at det heller ikke er helt trygt å sende selvangivelsen i posten.

Se intervju med Greni og Datatilsyn-direktøren her:

602300

Datatilsynet på banen

Hvor lang tid det vil ta før Altinn er på luften igjen, er fortsatt ikke brakt på det rene:

– Vi undersøker så godt vi kan hva som har skjedd, og hvordan det kunne skje. Vi føler vi har forberedt oss meget godt på den store pågangen som var ventet, men dessverre ikke godt nok, sier Greni.

Som tv2.no har meldt tidligere i kveld, vil også Datatilsynet granske forholdet nærmere:

– Dette er alvorlig. Alle norske borgere har et forhold til Altinn.no, fordi det er der det ligger opplysninger om økonomien vår, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til TV 2 Nyhetskanalen.

LES OGSÅ: Altinn ble slaktet i hemmeligstemplet ekspertrapport