OMKOM: Fem turister omkom da de ble tatt av snøskredet ved fjellet Sorbmegaisa i Engenesdalen på grensen mellom Nordreisa kommune og Kåfjord kommune i Troms mandag.  (Foto: Egil Pettersen/TV 2 )
OMKOM: Fem turister omkom da de ble tatt av snøskredet ved fjellet Sorbmegaisa i Engenesdalen på grensen mellom Nordreisa kommune og Kåfjord kommune i Troms mandag. (Foto: Egil Pettersen/TV 2 )

Politiet: Derfor gikk dødsskredet

– Den første gruppen utløste skredet og ble tatt av det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har tirsdag dannet seg et bilde av hendelsesforløpet etter dødsskredet som kostet fem turister livet i Troms mandag.

To franskmenn og ti sveitsere

Gjennom samtaler med flere av de overlevende etter skredet i Kåfjord kommune, tror politiet de nå vet hva som skjedde på fjellturen som endte fryktelig galt.

I en pressemelding skriver politiet i Troms politidistrikt at turfølget besto av to franske turguider og ti sveitsiske skiturister.

De tolv personene ankom Troms 16. mars.

Guidene var ikke lokalkjente

Ingen av de to guidene var lokalkjente, men gruppen gjennomførte to vellykkede toppturer lørdag og søndag, og la mandag ut på sin tredje tur.

Les også: Ørjan rystet over skituristene: – De bare går på uten lokalkunnskap

De tolv personene kom seg opp på fjellet Sorbmegaisa og forberedte seg på nedkjøringen. Denne planla de å gjennomføre ved å dele seg i to grupper med en guide og fem skiturister i hver gruppe.

Det var de mest erfarne som startet nedkjøringen først for å sjekke ut terrenget, og meldte tilbake til de øvrige at det så bra ut.

Utløste skredet

Etter å ha fått klarsignal satte den andre gruppen utfor. Like etter utløste den første gruppen snøskredet, og de seks personene i gruppe en ble tatt av snømassene.

ENORMT SKRED: Bredden på skredet på fjellet Sorbmegaisa var én kilometer bredt.   (Foto: Scanpix)
ENORMT SKRED: Bredden på skredet på fjellet Sorbmegaisa var én kilometer bredt. (Foto: Scanpix)

Les også: – De ble kvalt eller slått ihjel. Dette er en fryktelig tragedie

Den andre gruppen fikk varslet politiet via kapteinen på båten de hadde brukt inn til området.

Så gikk de til fots tilbake og valgte en annen rute ned til skredet for å unngå å utløse nye skred, før de startet kameratredning.

En sveitsisk mann i 50-årene ble gravd frem i tide, og ligger på Universitetssykehuset Nord-Norge med moderate skader. De fem andre som ble tatt av skredet mistet livet, etter å ha blitt begravd under opptil seks meter snø.

Varsler pårørende

Ulykken etterforskes videre av politiet, som også jobber videre med utfyllende samtaler med de overlevende. Varsling av pårørende er i iverksatt via lokalt politi i Frankrike og Sveits.

Her kan du sjekke skredfaren på 23 områder i Norge.