SAMETINGET: Det var under en omvisning på Sametinget i Karasjok ordene falt. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
SAMETINGET: Det var under en omvisning på Sametinget i Karasjok ordene falt. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

Politiker frykter han ble utsatt for svart magi

Utsatt for verbalt angrep på Sametinget - frykter det er ganding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strid om nedleggelse av en skole, førte til høyt temperament da to politikere møttes på Sametinget for en knapp måned siden.

Thorvald Aspenes (Frp) var på omvisning da han traff på sametingspolitiker Olaf Eliassen (Árja).

Spurte om ganding

Aspenes er varaordfører i sametingrepresentantens hjemkommune Porsanger, og gikk inn for å legge ned skolen i Børselv og deler av skolen i Billefjord, skriver Finnmark Dagblad. Ifølge lokalpolitikeren fikk han en kraftig reaksjon.

– Han sa: – Det dere holder på med i Porsanger, det skal du få svi for. Så sa han noe på samisk. Og dette gjorde han hele 3 ganger. Jeg tok det litt som en spøk der og da, og svarte at han ikke burde hisse seg opp. Jeg spurte også om han prøvde å gande meg, forteller Aspenes til avisen.

Les også: Sjamanisme godkjent som religion i Norge

Ble syk

I ettertid har Aspenes hatt betennelse i bihuler, øyne, ører og hals.

– Tanken på ganding har streifet meg. Man vet jo ikke, sier han uten å ville koble plagene med hendelsen i Sametinget.

Aspenes sidestiller ifølge Finnmark Dagblad trusselen med trusselen mulla Krekar skal ha rettet mot Erna Solberg, og valgte å orientere Sametinget om hvordan han opplevde møtet. I mailen skriver han ifølge avisen: «Jeg har ikke noe forhold til ganding, men oppfatter dette som en direkte trussel mot meg».

Les også: Svensk politiker jobber som sjaman på si

Var rettet mot partiet

Mens ganding er relativt ukjent utenfor samiske miljøer, har seniorkonsulent Magne Gamlemshaug i Norges Samemisjon tidligere gitt uttrykk for at det er alvorlig for dem som utsettes for det.

– Mange i det samiske miljø er redde for å bli gandet på. Når noen ønsker å skade andre med ganding, er det en handling som går i retning sort magi, uttalte han som daværende generalsekretær til Kristelig Pressekontor.

Men Aspenes kan trolig senke skuldrene, for ifølge Eliassen er han verken for ganding, eller har noen kraft til å utføre noe slik. Dessuten var kraftsalven rundt skolenedleggelsen rettet mot partiet og ikke mannen.

– Det var politikken til Frp som skulle få svi, ikke Thorvald Aspenes personlig. Jeg beklager det dersom Thorvald tok mitt utbrudd personlig, sier Eliassen til Finnmark Dagblad.