I dag er siste frist   nå forfaller årsavgiften. Foto: Broom.no
I dag er siste frist nå forfaller årsavgiften. Foto: Broom.no

Årsavgift for 2012: Betalte du i tide?

Siste frist er ute - nå blir det gebyr.

Tidligere i år sendte Toll- og avgiftsdirektoratet ut nesten 3,5 millioner giroer med krav om årsavgift. Siste frist var 20. mars. Betalte du ikke i tide, betyr det automatisk tilleggsavgift.

For de fleste kjøretøyer er den såpass høy som 250 kroner. Og det hjelper absolutt ikke å skylde på hverken dårlig råd eller at du ikke har mottatt noen regning.

Del med Facebook-vennnene dine

Eier er ansvarlig

Den som sto registrert i motorvognregisteret som eier av et kjøretøy 1. januar 2012, er ansvarlig for å betale kravet for i år.

Avgiftsplikten oppsto på dette tidspunktet. Selger du kjøretøyet ditt i perioden 1. januar til 20. mars, må du sørge for at årsavgiften blir betalt for kjøretøyet. Både tidligere og ny eier er ansvarlige for at kravet blir betalt.

I 2011 ble det for øvrig sendt ut purring på 8,6 prosent av kravene. En kjedelig ekstrautgift for mottagerne.

På bruktbiljakt? Her får du full oversikt

Dyrt uten partikkelfilter

Slik er satsene: Eier du en personbil med bensinmotor, eller dieselmotor med originalmontert partikkelfilter, er årsavgiften i år på 2885 kroner. Dieselbiler som mangler partikkelfilter koster 3360 kroner i årsavgift.

For motorsykkel er summen 1765 kroner, campingvogn koster 1080 kroner - mens veteranbiler, traktorer, elbiler og taxier slipper unna med 405 kroner.

Samlet innbringer årsavgiften 8,8 milliarder kroner i inntekter til statskassen.

LES OGSÅ: Årets oblater kan bli de aller siste

Rotet bort regningen?

Årsavgift skal for øvrig ikke betales hvis kjøretøyet vrakes før betalingsfristen, det vil si senest 20. april.

Kjøretøyer som ikke var registrert per 1. januar skal det heller ikke betales årsavgift for. Ved påregistrering eller nyregistrering, skal årsavgiften imidlertid betales etterskuddsvis.

Her kan du si din mening:

LES OGSÅ: Nå haster det å vrake bilen