«SUNNE MODELLER»: Den israelske motefotografen Adi Barkan i arbeid. Her fotograferer han modellen Noga Dekel (t.v.), mens Aya Barazani (t.h.) som lider av anoreksia ser på.  (Foto: Ariel Schalit/AP)
«SUNNE MODELLER»: Den israelske motefotografen Adi Barkan i arbeid. Her fotograferer han modellen Noga Dekel (t.v.), mens Aya Barazani (t.h.) som lider av anoreksia ser på. (Foto: Ariel Schalit/AP)

Ny israelsk lov forbyr tynne modeller

Vil bekjempe spiseforstyrrelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye loven forbyr å bruke modeller som er undervektig i reklamekampanjer som er rettet mot det israelske markedet.

Må opplyse om retusjerte bilder

Loven som ble vedtatt mandag kveld krever også at publikasjoner opplyser om det når de bruker retusjerte bilder. Altså bilder som er «fikset på» for å få mannlige og kvinnelige modeller til å fremstå tynnere. Forbudet vil ikke gjelde utenlandske publikasjoner som selges i Israel.

Les også: Femåringer behandles for anoreksi

Lovens tilhengere håper den vil fremme bruk av sunne modeller i lokale reklamekampanjer og øke bevisstheten omkring fotomanipulering av bilder. Legen Rachel Adato har vært forkjemper for loven – og sammenligner kampen mot spiseforstyrrelser med kampen mot røyking.

– Vi ønsker å bryte ned illusjonen om at de modellene vi ser i bladene, ser slik ut i virkeligheten, sier Adatos assistent, Liad Gil-Har.

– På den ene siden blir kanskje noen få modeller skadelidende, men på den andre siden så redder vi en rekke barn, sier Rachel Adato til nyhetsbyrået AP.

Ifølge Adato er det kun fem prosent av kvinnene som har naturlig BMI under 18,5.

Kritisk til ny lov

Loven får imidlertid ikke bare støtte. Kritiske røster sier at loven burde fokusert på helse – og ikke vekt. Dette fordi mange modeller er naturlig tynn.

– Det er modellens helse som burde vurderes. Vekten kan skifte fra time til time, påstår David Herzog. Han er professor i psykiatri og USAs ledende ekspert på spiseforstyrrelser.

Les også: Reagerer på lov mot tynne

Den israelske toppmodellen Adi Neuman forteller at hun selv ikke vil kunne jobbe etter den nye loven. Hennes KMI er nemlig 18,3, akkurat under minstemålet. Hun påstår at hun spiser godt og trener regelmessig.

– Man bør innføre faktiske tester. Få jentene til å gå til lege. Lag et system for å følge opp jenter dersom man finner ut at de kaster opp, foreslår modellen selv.

Modeller må vise helseerklæring

Ifølge den nye loven må modeller nå levere helseerklæring hvor det fremgår at de ikke er underernært i henhold til standarden til Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHO bruker måling av kroppsmasseindeks (KMI) for å avgjøre om en person er under-, over- eller normalvektig. Dersom man har en kroppsmasseindeks på under 18,5 kan det bety at man er underernært. Helseerklæringen må heller ikke være eldre enn tre måneder.

Les også: Fellesmåltider hindrer spiseforstyrrelser

En av landets mest kjente motefotografer, Adi Barkan, støtter loven. Han har 30 års erfaring innen motebransjen og forteller om unge kvinner som blir tynnere og tynnere. Kvinnene blir syke i forsøkene på å passe inn i stadig mindre klesstørrelser.

– De ser ut som døde jenter, mener Barkan.

Fotografen er med på å lansere en kampanje som skal fremme bevisstheten rundt spiseforstyrrelser i forbindelse med den nye loven. I kampanjen bruker han tre forskjellige modeller, én normalvektig, én som har KMI på under 18,5 – og én modell som har anoreksi.