SVENSKER I HOLLYWOOD: Mikael Nyqvist, Noomi Rapace, Alexander Skarsgård, Malin Åkerman, og Mikael Persbrandt har blitt stjerner i Hollywood.
SVENSKER I HOLLYWOOD: Mikael Nyqvist, Noomi Rapace, Alexander Skarsgård, Malin Åkerman, og Mikael Persbrandt har blitt stjerner i Hollywood.

Slik har Hollywood fått øynene opp for Sverige

Svenskene gir filmindustrien nye ansikter.

Ingmar Bergman, Ingrid Bergman Greta Garbo, Peter Stormare – de var bare begynnelsen på svenskeinvasjonen i Hollywood.

Nå har mangfoldige svensker bergtatt filmskaperne i USA, og skuespillere som Mikael Nyqvist, Alexander Skarsgård, Malin Åkerman, Mikael Persbrandt og Noomi Rapace har blitt superstjerner «over there».

Ettertraktet hos Hollywood-produsenter

STJERNE: Noomi Rapace har blitt en ekte Hollywood-stjerne. (Foto:
  Yessica Thor, © ep)
STJERNE: Noomi Rapace har blitt en ekte Hollywood-stjerne. (Foto: Yessica Thor, © ep)
Etter Noomi Rapace suksess med Millenium-triologien har Hollywood-produsenter kastet seg over henne, og fått henne med på storfilmprosjekter som Promentheus, Ridley Scott, og Sherlock Holmes, med motspillere som Robert Downey Jr og Jude Law.

Les også: Noomi Rapace hylles av Jude Law

Mikael Nyqvist, også kjent fra Millenium-triologien, spiller erkeskurk i den siste Mission Impossible-filmen, mens Mikael Persbrandt har en rolle i Peter Jacksons The Hobbit.

Skaper overskrifter

Alexander Skarsgård har også servert oss overskrifter i de største internasjonale kjendismagasinene de siste årene. Svært populær var han blant paparazzifotografene da han tidligere datet Kate Bosworth, men mest av alt er han berømt for sitt talent som skuespiller.

Les også: Het flørt mellom lillesøster Olsen og Alexander Skarsgård

PAR: Kate Bosworth og Alexander Skarsgård var et hett par. (Foto:
  310pix.com, © TS)
PAR: Kate Bosworth og Alexander Skarsgård var et hett par. (Foto: 310pix.com, © TS)
Skarsgård slo for alvor igjennom med TV-serien Generation kill, og var riktig het i rollen som Eric i True Blood. Nå er han aktuell i Universals største satsing i 2012, Battleship, hvor han spiller mot blant annet Liam Neeson, og det store popikonet Rihanna.

– Hvorfor har svenskene så stor suksess i Hollywood?

– Det er nok en kombinasjon av flere ting. For det første er det en jakt på nye ansikter, og spydspisser som Ingmar Bergman og Greta Garbo som har satt landet på kartet. Stellan Skarsgård som har spilt i enormt mange filmer er en type working actor som er veldig attraktivt i Hollywood. Millenium-filmene har også spilt en stor rolle. Dessuten er svenskene flinke! Sier filmkritiker Einar Aarvig til «God kveld Norge».

– Hva har svenskene som vi nordmenn ikke har?

– Det er ikke så stor forskjell. Det er rett og slett flere svensker, så det er jo statistikken som snakker. Det er en større filmindustri i Sverige enn i Norge, og høyere toleranse for glamour, og det å stikke seg frem og å lykkes, mener filmeksperten.

Les også: Alexander Skarsgård:– Min mor drepte nesten seg selv

Kulturell selvtillit

MILLENIUM: Noomi Rapace, som Lisbeth Salander, spilte sammen
  med Mikael Nyqvist i Millenium-triologien. (Foto: Knut Koivisto, © ep)
MILLENIUM: Noomi Rapace, som Lisbeth Salander, spilte sammen med Mikael Nyqvist i Millenium-triologien. (Foto: Knut Koivisto, © ep)
Aarvig trekker også frem den svenske musikkindustrien som en medvirkende årsak til at Hollywood har fått øynene opp for vår «söta bror». Svenske popstjerner som Robin, Timbuktu, The Cardigans, Kent, The Hives – og ikke minst Abba har ført til at svensk musikkeksport har blitt en milliardindustri internasjonalt.

– Svenske popstjerner har ført til en enorm musikkeksport. Folk har fått øynene opp for Sverige, og det har blitt et mer synlig land med kulturell selvtillit. Svenskene har dermed mange forbindelser, og flere kanaler å bli synlig igjennom.

– Dessuten er det jo trynefaktor i Hollywood, og svenskene troner høyt på statistikken over verdens peneste mennesker?

– Ja, de er jo penere enn oss, så du kan nok ha rett i det.

Les også: Noomi Rapace synes det er vanskelig å være mamma

Mener nordmenn har potensiale

VAMPYR: Alexander Skarsgård som vampyr i True Blood. (Foto:
  PLANET PHOTOS, © PLANET PHOTOS)
VAMPYR: Alexander Skarsgård som vampyr i True Blood. (Foto: PLANET PHOTOS, © PLANET PHOTOS)
Filmeksperten mener allikevel at flere nordmenn har potensiale til å gjøre det bra i Hollywood.

– Bjørn Sundquist er en metodeskuespiller og kunne gjort det meget bra. Han har heller ingen divanykker, og det er nok en fordel. Ellers er det som oftest skandinaviske menn som har gjort det bra, så det hadde vært gøy å se en norsk kvinne: Ane Dahl Torp for eksempel? Sier Aarvig.

Les også: Norske Sølve fikk Natalie Portman til å kaste klærne