To nybakte foreldre, Jon og Vigdis Eldon, viser stolt fram sin nyfødte datter. Saga Jonsdottir Eldon kan være innbygger nummer fem million.  (Foto: God morgen Norge)
To nybakte foreldre, Jon og Vigdis Eldon, viser stolt fram sin nyfødte datter. Saga Jonsdottir Eldon kan være innbygger nummer fem million. (Foto: God morgen Norge)

Er Saga innbygger nummer fem million?

I dag passerer vi fem millioner innbyggere i Norge.

Klokken nøyaktig 02.39 kom det en liten jente til verden. Saga Jonsdottir Eldon ble født på Ullevål sykehus, og kan være innbygger nummer fem million.

I dag, 19. mars, er en historisk dag. Ifølge Statistisk sentralbyrå passerer vi fem millioner innbyggere denne mandagen.

– Dette er stor stas, sier de nybakte foreldrene.

Terminen var 13. mars, men Saga lot vente på seg. Nå kan hun altså være innbygger nummer fem million.

Se de fantastiske bildene av nyfødte babyer her

Gode tider

Sist vi passerte millionen var i 1975. Ifølge sosiolog og forskningssjef ved NOVA, Bjørn Hvinden, skyldes veksten to ting; Kvinner føder flere barn enn tidligere, samtidig som vi har en betydelig nettoinnvandring.

– Det er gode tider i Norge, sier Hvinden, som betrakter veksten som overveiende positiv.

Er det ikke noen utfordringer her?

– Noen muligheter, kan man også si. De som fødes nå vil kunne være med på å løse det som betraktes som de store utfordringene, dels med å dekke pensjonsutgiftene og sørge for at det blir nok hender til å gi omsorgstjenester.

Les også: Stadig flere ønsker seg flere enn to barn

Litt gjetting

Hvinden synes det er gledelig at vi blir fem millioner.

Men om akkurat lille Saga er innbygger nummer fem millioner kan vi ikke fastslå med sikkerhet. For registrering av fødsler, dødsfall, inn- og utvandring skjer en stund etter at den faktiske hendelsen har funnet sted.

Ifølge sosiolog og forskningssjef ved NOVA, Bjørn Hvinden, blir for eksempel mange utvandringer ikke registrert før lenge etter selve flyttingen.

Hvordan regner man ut innbygger nummer fem million?

– Vi vet ganske mye siden sist telling. Statistikerne kan forlenge linjene og se hvor det treffer, sånn cirka. Men det er litt gjetting.

Les også: I juli ble nordmann nummer fem millioner unnfanget

Sannsynligvis en innvandrer

Hvis vi likevel skulle sett for oss at vi fant Norges innbygger nummer fem million, ville det mest sannsynlig ha vært en som flytter til Norge. Av dem kan det både være folk som har flyttet ut fra Norge, og som returnerer, men også folk som er født i utlandet som flytter til Norge.

Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde vi i fjor hadde vi 140.000 nykommere, av disse var 57 prosent innvandrere og 43 prosent nyfødte barn. Da er sannsynligheten dobbelt så høy for at det er en som har innvandret som er nummer fem million, enn at det er et barn som blir født.

Vi får aldri vite ...

Om lille Saga er innbygger nummer fem millioner får vi altså aldri vite. SSB har verken data eller mulighet til å si hvem som har denne æren. Nøyaktig tidspunkt for fødsel, dødsfall, innvandring og utvandring er nemlig ikke kjent, verken i forkant eller etterkant.

For Sagas foreldre, Jon og Vigdis Eldon, spiller ikke det så veldig stor rolle. For dem er Saga den eneste ene – eller én av tre. Saga har nemlig to storesøstre som venter på å ønske henne velkommen – nummer fem million eller ikke.

8 tips for en god start på dagen