VÅPEN: Syriske opprørere patruljerer i Idlib regionen nord i Syria søndag. Opprørerne skal ha mottat våpen fra Saudi Arabia. (Foto: FREDERIC LAFARGUE/Afp)
VÅPEN: Syriske opprørere patruljerer i Idlib regionen nord i Syria søndag. Opprørerne skal ha mottat våpen fra Saudi Arabia. (Foto: FREDERIC LAFARGUE/Afp)

Russland stanser ikke våpensalg til Syria

Til tross for krigshandlinger, overgrep og tortur i Syria fortsetter Russland å selge våpen til president Bashar al-Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den syriske presidenten har blant annet lagt inn en bestilling på 50 russiske kampfly som skal leveres i løpet av året. Det går fram av en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Syria importerte nær seks ganger så mye våpen i 2007-2011 som i forrige femårsperiode. Russland sto for 72 prosent av våpenforsyningene til president Bashar al-Assads regime.

Produserer våpen til Syria

– Russland har overhodet ikke vist noen interesse for å stanse eksporten. Det er lagt inn flere ordrer på våpen som produseres i Russland nå, sier forsker Pieter Wezeman, som har deltatt i arbeidet med rapporten.

Mens russerne fortsetter våpensalget til Assad, har Saudi-Arabia og Qatar tatt til orde for at opprørerne i landet må få våpen. Opplysninger fra anonyme kilder tyder på at saudierne allerede har begynt å frakte inn militært utstyr til opprørsgruppen Den frie syriske hær.

– Støtter ikke våpensalg

Dermed går det en strøm av våpen inn til begge sider i den syriske konflikten, som gradvis ligner mer på en borgerkrig.

Norge støtter ikke våpensalg til opposisjonen i Syria. Men avgjørelsen er ikke enkel, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som har uttalt at det er problematisk å nekte opprørerne militær støtte.

(TV 2/NTB)