mohammad syria (Foto: CBS)
mohammad syria (Foto: CBS)

Mohammad (15) startet den syriske revolusjonen

En tilsynelatende uskyldig grafitti på skolens mur for ett år siden skulle bli starten på en borgerkrig.

«Ned med regimet» sprayet Mohammad og noen av kameratene hans på skoleveggen for ett år siden.

– Vi så at slagordet ble brukt under revolusjoner i andre arabiske land. Så vi skrev bare det samme, forteller Mohammad til CBS.

– Tatt og torturert

Lite ante de at grafittien skulle piske opp stemningen i Syria og lede til revolusjonen, som ett år senere er på sitt blodigste.

To dager etter hærverket ble de guttegjengen arrestert av syriske sikkerhetsstyrker, ifølge Mohammad. Av de åtte kameratene var den yngste bare ti år gammel. Guttene ble kastet i fengsel og ifølge Mohammad torturert.

– De hengte meg opp etter hendene fra en dør. Der ble jeg hengende i fire timer, mens de kledde av meg og banket meg, sier Mohammad til CBS.

Les også: Slik torturerer Syria sin egen befolkning

Store demonstrasjoner

Etter to uker ble guttene løslatt, men arrestasjonen og torturen igangsatte store protester i hjembyen Deraa. Regimet forsøkte å stoppe demonstrasjonene med brutale midler, men istedet spredte protestene og frustrasjonen seg til hele landet.

I mellomtiden flyktet Mohammad og familien til Jordan. Det gjorde også mange andre syrere etterhvert som regimets forsøk på å stoppe revolusjonen ble stadig mer grusomme. Til nå har rundt 7000 mennesker flyktet over grensen til nabolandet.

syria grafitti (Foto: CBS)
syria grafitti (Foto: CBS)

Samtidig er 8000 drept inne i Syria, ifølge FN.

Dødshelg

Denne helgen har Damaskus opplevd flere dødelige bombeangrep.

Lørdag drepte to bomber 30 mennesker, mens flere skal ha blitt drept da en bilbombe eksploderte i et boligområde i Syrias største by Aleppo søndag.

Les også: Ny bilbombe rammer Syria

Men trass i lidelsen og demange dødsfallene det siste året, ville Mohammad ha gjort det samme igjen.

– Mange unge har dødd for revolusjonen i Syria. De var ungdommer, akkurat som meg. De deltok i demonstrasjonene og kom aldri tilbake.

Les også: Hun tryglet verden om hjelp – skutt og drept av syrisk snikskytter