Det er sommervarmt, og kiresbærene blomstrer i Washington DC 15. mars. (Foto: Afo)
Det er sommervarmt, og kiresbærene blomstrer i Washington DC 15. mars. (Foto: Afo)

Rekordhete i USA: Krise for kirsebærfestivalen

National Cherry Blossom Festival i Washington DC er en stor begivenhet i USA. I år blir det ingen kirsebærblomster å feire.

I 1912 fikk Washington DC 3.000 kirsebærtrær i gave fra Tokyo i Japan.

Trærne ble plantet langs en innsjø i Potomack Park, midt i byen. Det er her du finner Lincoln monumentet, Vietnam monumentet og den høye obelisken. I 1965 overrakte Japan 3800 trær til.

Kirsebærtrærne trives godt og blomstringen er en nasjonal begivenhet. Siden 1935 har National Cherry Blossom Festival vært arrangert i slutten av mars.

I år må festivalen kanskje klare seg uten kirsebærblomster.

Rekordvarmt

Janet Frankovic maler i Maryland 15. mars. (Foto: reuters)
Janet Frankovic maler i Maryland 15. mars. (Foto: reuters)
I år har det nesten ikke vært vinter i USA. Den 10. januar var bare 15 prosent av landet dekket av snø, mot over 60 prosent de to siste årene.

New York har hatt sin nest varmeste vinter siden målingene startet i 1869, bare slått av vinteren 2001-2002.

Nå i midten av mars er det sommervarmt over store deler av landet.

Flere enn 70 steder satte nye varmerekorder denne uken. I Chicago var det 27 grader onsdag, nesten 20 grader varmere enn normalen på åtte.

Washington DC har normalt ti grader nå. Der viste termometeret på 27,8 grader onsdag, en halv grad over den gamle rekorden fra 1990.

– Alle vil sitte ute å spise, forteller Alvin Ross hos Henry's Restaurant på Pennsylvania Avenue til The Washington Times. Det er veldig uvanlig, men fantastisk!

Visner?

Varmen fikk kirsebærtrærne til å blomstre mye tidligere enn normalt, og de kan være avblomstret når den årlige National Cherry Blossom Festival åpnes 25. mars.

Varmen skyldes en spesie

Les også: Hva med en vårtur til New York?