smugle hund (Foto: Tollvesenet)
smugle hund (Foto: Tollvesenet)

– Folk kjøper hunder som om det skulle vært en genser

Tollerne stopper 500 dyr hvert år.

Årlig blir et sted mellom fire og fem tusen dyr tatt inn til Norge. Om lag ti prosent av disse kommer til Norge uten de riktige papirene.

– Det stoppes nesten 500 dyr i året, de aller fleste av disse er hunder, sier Odd Arne Kristiansen, regiondirektør i Tollregion Oslo og Akershus til TV 2 hjelper deg.

Se også: Forsøkte å selge dødssyke valper – ble tatt på fersken

To typer smugling

Kristiansen sier at det finnes to typer dyresmugling – smugling som ledd i organisert kriminalitet, og smugling foretatt av enkeltpersoner.

Beslagene av den førstnevnte typen har et relativt lite omfang, men Kristiansen sier at Tollvesenet vet at det finnes mørketall.

– Så lenge det finnes et marked er dette aktuelt – i likhet med annen type kriminalitet.

Mandag 23. januar ble fem pomeranianvalper stoppet på grenseovergangen på Svinesund. Hundene lå skjult under under baksetet i en polskregistrert personbil.

Les hvordan det gikk med valpene.

Slurver med regelverket

Den andre typen dyresmugling blir foretatt av enkeltpersoner som ikke har satt seg inn i regelverket for import av dyr, eller som ikke ønsker å betale avgifter for dyret.

– En hund er tollmessig ansett som en vare, selv om noen har vanskelig for å akseptere dette, sier regiondirektøren.

– Folk undersøker ikke hva som skal til for å innføre et dyr til Norge. De undersøker heller ikke om veterinærbestemmelsene er fulgt i landet de kjøper fra.

De fleste hundene som finner veien til Norge, stammer fra våre naboland, eller England. Det nye tollregelverket som trådde i kraft 1. januar i år gjør det nå enklere og billigere å ta inn dyr fra utlandet – hvis man forbereder seg skikkelig.

Se også: Disse chihuahuaene er «ubrukelige»

Handler på impuls

Å ta inn hund som kommer fra land utenfor Europa, derimot, kan være vanskelig. Kristiansen sier at det derfor er viktig at man til en hver tid er oppdatert på regelverket.

Men her er det mange som slurver. Tollvesenet har registrert en økning av impulskjøp fra utlandet. Trenden henger sammen med at nordmenn reiser mer.

– Impulskjøp øker for hvert år. Folk reiser mer og på ferien finner de hunder de vil redde, og tar dyrene med tilbake til Norge. De kjøper hunder som om det skulle vært en genser, sier Kristiansen.

Anne Myklebust, medierådgiver og nettredaktør i Norsk Kennel Klubb, ber potensielle hundekjøpere å tenke seg om to ganger før de kjøper en hund.

– «Motehunder» blir mer og mer populært, men det vil ikke si at de er en egnet til nettopp deg. En hund er å anse som et familiemedlem, og skal være med deg i ti til 15 år, sier hun.

Les også: Veronica betalte 2500 kr for en hund som ikke fantes

Kan bli kostbart

Hunder og eiere som blir stanset på grenseovergangene uten de riktige papirene har tre alternativer hvis hunden ikke oppfyller de veterinærmessige kravene; hunden sendes i karantene, og de nødvendige og dyre veterinærmessige tiltakene iverksettes, hunden sendes for kjøpers regning ut av landet, eller i verste fall må den avlives.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter