bi student (Foto: Faksimile BI.no/TV 2 hjelper deg)
bi student (Foto: Faksimile BI.no/TV 2 hjelper deg)

BI krever 22.500 for fag studenten har fra før

Må betale selv om han fikk fritak. – Urimelig, mener Forbrukerrådet.

– Jeg synes at det er helt utrolig at de kan kreve så mye penger for fag jeg ikke en gang får noen undervisning for, sier studenten Valery Buzungu.

Valery Buzungu går deltid på Bedriftsøkonomstudiet på Handelshøyskolen BI. Han skulle ta åtte fag ved skolen, men BI har gitt han fritak for tre av fagene som han har fra før.

Overraskelsen var derfor stor da BI likevel krevde penger av studenten for fagene han ikke trenger.

Se TV 2 hjelper deg torsdager kl. 20.30

Se også: Skistar nektet 32 voksne studenter skitur til Sverige

– Mye penger for «ingenting»

– Det er jo snakk om at jeg må betale over 22.000 for absolutt ingenting, sier Valery.

Men det er ikke alt. Det absurde er at hadde Valery fått fritak for ett fag til, altså fire fag så hadde han sluppet å betale noe som helst. Studenter som får fritak fra halve undervisningen slipper nemlig å betale for fagene de har hatt fra før.

– Det er jo surt å måtte betale så mye penger uten å få noe igjen for det, sier Valery.

Se også: Markedshøyskolen krevde 25.000 for Carinas ubrukte studieplass

Urimelig

På BIs nettside opplyses det om at fritak av enkeltfag ikke gir reduksjon i studieavgift, men Forbrukerrådet reagerer likevel på denne praksisen.

– Det er greit at det står i vilkårene deres, men her er det nesten snakk om halve undervisningen og fag han har fra før som han likevel skal betale for. Jeg mener at det er urimelig, sier juridisk rådgiver Paal Bjønness i Forbrukerrådet.

Bjønness reagerer i tillegg på at studentene blir nødt til å signere en kontrakt med BI før de i det hele tatt vet om de får fritak for fag, eller ikke.

– Dette virker som et urimelig avtalevilkår – å kreve at studenten binder seg opp til et studie uten å vite hva han må betale for, sier Bjønness.

– Gode ordninger

Da vi kontakter BIs ledelse og direktør Kristin Dahl for å få svar på hvorfor studenter må ut med så store summer for fag de ikke en gang har, får vi følgende svar:

– Vi mener at vi har mange og ulike ordninger for studentene våre til å kombinere utdanning fra andre institusjoner med BI-utdanning, sier Dahl.

Les også: Martha ble frastjålet verdier for 3000 mens hun hadde gym

Ikke alle må betale

Dahl trekker frem at studenter får muligheten til å følge undervisningen i fag som de har hatt fra før for å forbedre karakteren.

Hun bekrefter at studenter som får fritak for halve undervisningen slipper å betale for fag de har fra før. Dahl står fast på at studenter som har fått godkjent fritak for fag fra andre skoler får noe igjen fra BI.

– Man får uttelling på et vitnemål fra BI. Man får uttelling på eksamener fra andre institusjoner i et BI-vitnemål, sier Dahl.Se også: Cathrine ble kastet ut av skolen da hun fikk vannkopper

Avviser kritikken

Dahl avviser også at det er urimelig at studentene må skrive under på en bindende kontrakt med BI før de i det hele tatt vet om de får fritak.

– Vi vet ikke på det tidspunktet om studenten kommer til å søke om fritak, så den søknaden behandler vi på vanlig måte i henhold til vanlig opptaksregelverk, sier Dahl.

Selv om de 22.500 kronene er sure penger for tobarnsfaren, har Valery bestemt seg for å fullføre studiet han har begynt på, og betale pengene som BI krever av ham. Han ønsker likevel å advare andre studenter.

– Les kontrakten nøye så du ikke risikerer å havne i samme situasjon som meg, og må betale mye penger uten å få noe undervisning igjen, sier Valery.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter