Det er leit å ødelegge en bil man bare låner. Heldigvis dekker forsikringen de fleste skader. Illustrasjonsbilde.
Det er leit å ødelegge en bil man bare låner. Heldigvis dekker forsikringen de fleste skader. Illustrasjonsbilde.

Hjelp – jeg bulket bilen jeg prøvekjørte

Må jeg kjøpe den – eller hva gjør jeg nå?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, jeg har prøvekjørt en ny Toyota Avensis og vært uheldig under prøveturen. Ved parkering rygget jeg inn i en stolpe. selger synes dette var et tråkig uhell som de kunne se bort ifra ved kjøp av ny bil! Han sa at dette ikke var noen forsikringssak.

Bilen er vanlig registrert (ikke prøveskilt), men etter noen dager har jeg nå fått en regning på kr 10.000 kroner. Jeg fikk ingen "regler" i forkant av prøveturen verken muntlig eller skriftlig.

Lurer nå på hva som gjelder av lover her og hva jeg bør gjøre videre med saken?

Benny svarer:

Huff da – dette hørtes leit ut. Ikke noen morsom situasjon å havne i.

Men nå er det jo engang slik at har man ødelagt noe så bør man erstatte det. Når det gjelder en registrert bil er det jo forsikringen som dekker dette – bortsett fra egenandelen. Og jeg regner med at det er denne du har fått faktura på?

Jeg vet ikke noe om hvor stor og dyr skaden er – eller om det gjelder firma eller privat kjøp – så svaret må bli litt generelt.

Å rygge på noe kan jo gi alt fra en bitte liten skramme som det koster 2000 kroner og flekklakkere, til sprekt fangertrekk og en skade til mange tusen kroner. Håper at det gikk rimelig bra i ditt tilfelle.

Du burde helt klart blitt informert av bilens eier om egenandel ved eventuelt uhell, men på den annen side – snakk om ulykker og erstatning er ikke akkurat det hyggeligste oppsparket til et salg ...

Jeg vet heller ikke om kjøpet gjelder den bilen du prøvekjørte, eller om det var en demonstrasjonsbil. Om du kjøper en ny bil (hvis dette var en bilforhandler), blir skaden med i det totale regnestykket som ofte innbefatter utstyr, innbyttebil, rabatter etc. Men du betaler nok for det uansett i form av mindre rabatt eller lignende, uten at du akkurat får en giro i posten.

Er skaden på den bilen du skal kjøpe så er jo strengt tatt problemet ditt og du må selv velge om du vil utbedre den. Men å prute fordi det er en bulk i den er nok en dårlig idé ...

Jeg forstår godt at bilens eier – enten det er et firma eller en privatperson – fakturerer deg hvis du ikke tar kontakt eller viser vilje til å gjøre opp for deg. Det hadde jeg også gjort. Har du ødelagt noe så ta ansvar og "rydd opp" etter deg.

Tenk om noen hadde lånt bilen din og bulket den – da du ville nok gjerne hatt en erstatning også?

Jeg synes du må ta kontakt med selger og ordne opp i dette snarest. Jeg både tror og regner med at dere finner ut av dette sammen!

Ønsker deg lykke til med både skade og ny bil etter hvert!

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: