SATIRE: Thomas Seltzer var blant de som lot seg lure av det satiriske nettstedet ChristWire, som blant annet har gjort narr av den populære norske TV serien «Lilyhammer», samt nakne Sven Nordin i filmen «Sønner av Norge».
SATIRE: Thomas Seltzer var blant de som lot seg lure av det satiriske nettstedet ChristWire, som blant annet har gjort narr av den populære norske TV serien «Lilyhammer», samt nakne Sven Nordin i filmen «Sønner av Norge».

Kjendiser lar seg lure av «Lilyhammer»-kjeft

ChristiWire.org går som en farsott i sosiale medier.

Den kontroversielle nettsiden ChristWire.org har skapt full forvirring, og har vært et hett diskusjonstema i sosiale medier de siste dagene.

Mange kjendiser har latt seg provosere og engasjere av siden, og flere har satt spørsmålstegn ved innholdet på nettstedet.

Satire og ironi

Spesielt stor ståhei ble det da nettstedet publiserte en artikkel om den populære norske TV-serien «Lilyhammer», og bedyret at den viste den korrupte alkoholiserte sosialistkulturen vi har i Norge.

Skribenten opptrer som sjokkert over det moralske forfallet i «den tragiske europeiske nasjonen, Norge».

Nettsiden beskriver nordmenn som «mennesker som ikke kjenner Jesus Kristus og barna vokser opp uten fedre, og med mødre som har samleie med en hvilken som helst mann som krysser deres vei».

Les også: Stephen Colbert latterliggjør det norske smørhysteriet

Christ Wire er et satirisk bloggnettsted som tar for seg kontroversielle temaer som religion, rase, homofili og prostitusjon og harselerer med det på en ironisk måte.

Skribentene gir seg ut for være konservative, kristne amerikanere som ytrer meninger om vår moderne verden.

Det har imidlertid vært full forvirring rundt om innholdet er av seriøs karakter, eller om det er humor.

– Det tar tid å knekke koden

SATIRE: Nettstedet Christ Wire gir seg ut for å være konservative, kristne amerikanere med meninger om vår ureddelige moderne verden.
SATIRE: Nettstedet Christ Wire gir seg ut for å være konservative, kristne amerikanere med meninger om vår ureddelige moderne verden.
Musiker og programleder Thomas Seltzer var blant de som lot seg lure av nettstedet.

– Da jeg først oppdaget det ble jeg sjokkert. Jeg ble jo lurt trill rundt, og trodde det var seriøst. Men så forsto jeg at det var satire, sier han til «God Kveld Norge».

– Det tar litt tid å knekke den koden. Det er en hårfin grense her. De ligger tett opptil slik seriøse kristne konservative i USA ville argumentert, og det er derfor lett å tro at dette er seriøst.

Les også: Tidligere NRK-profil hetses: – Sånne som deg burde ikke slippes inn i Norge

Seltzer forteller at da det gikk opp for ham, syntes han humoren var veldig treffende.

– Dette er helt min gate innenfor humor. Jeg synes det er hysterisk morsomt. Spesielt søtt var det at de postet et bilde av Sven Nordin, ler Seltzer.

Nettstedet trakk nemlig fram Sven Nordin som «en av Norges fineste skuespillere», og poster et nakenbilde av Nordin fra filmen «Sønner av Norge».

Les også: Eia ut mot svenskene etter Timbuktus rasismebeskyldninger

Satirisk humor

Thomas Seltzer poengterer at nettstedet bruker mange av de samme grepene som det mest kjente satiriske humorsatsingen gjennom tidene, nemlig «The Simpsons».

– Det er mange koder man må knekke, og denne serien tar jo for seg vanlig amerikansk hverdag, men med mange referanser til politikk og samfunn. Dette er jo humor både for en fireåring, og voksne, sier Seltzer.

Karikerer ekstreme ideer

Thomas Wold, universitetslektor og professor i sosiale medier, sier det hele er som en satirisk side som karikerer ekstreme ideer langt ute på den religiøse høyresiden.

– Mengden satire og ironi gjør det iblant vrient å gjenkjenne når noen sier noe de faktisk mener. Som når Hank von Helvete opptrådte med DDE. Turbofansen hadde vanskelig for å tro at han virkelig mente at DDE var bra. Men vi har også blitt kjent med en del små grupper med ganske underlige standpunkt, skriver professoren i en mail til «God kveld Norge».

Lav terskel i Norge

Som eksempel kan han trekke fram den lille menigheten Westboro Baptist Church, som mener at Gud hater Sverige.

– Når det finnes folk som mener dette i fullt alvor, riktignok ganske få, kan det være vrient å vite hva som er tull. I tillegg er terskelen lav i Norge for å akseptere bildet av amerikanere som religiøse tullinger. Og de som gjenkjenner satiren, har det så klart kjempemoro med dem som tror det er ekte, sier Wold.