CC by AT SA av Neofob pa¿ flickr 2 of everything (Foto: Neofob fra Flickr, © Neofob fra Flickr)
CC by AT SA av Neofob pa¿ flickr 2 of everything (Foto: Neofob fra Flickr, © Neofob fra Flickr)

Turopplevelser på Frøya

Denne øya på Trøndelagskysten ligger omkranset av et fantastisk øyrike med mer enn 5400 holmer og skjær, og det bor i overkant av 4000 mennesker her.

Det gir en helt unik naturopplevelse å utforske denne fasinerende delen av Norge.

Den særegne naturen gir muligheter for en rekke spennende opplevelser enten du ønsker å gå på tur, fiske, sykle, dykke eller bare vil se deg rundt.

Selv om øya er liten har den stor bredde i mulighetene. For mange er det kanskje muligheten til å se havørn som trekker en til Frøya.

Les også: Vinneren i Sør-Trøndelag er kåret

Havørn CC by AT Omarrun on Flickr Havørn

Havørn er Nord-Europas største rovfugl. Den lever av fisk, sjøfugl og åtsel. Bestanden i Norge har vokst mye de siste tiårene, og det eksporteres nå havørn-unger fra Trøndelagskysten til IrSmøla, Hitra og Frøya er et kjerneområde. Det antas at Frøya har cirka 100 hekkende par. På vinterstid trekker ørn som hekker inne på fastlandet ut til øyene, og antallet ørn på Smøla, Hitra og Frøya kan fordobles.

Om du tar turen til Husvatnet ved Flatval er du nesten helt garantert å få sett ørn uansett årstid. Du kan for eksempel ta turen som er beskrevet på Lommekjent som går fra Flatval til Storendvågen.

Froya foto froyaturistfinfo.no Fottur på Frøya

Hele øya er full av turstier og områder som er fine for tur. Enten du ønsker å gå nær sjøen eller lenger oppe på heiene.

Midtsian er et godt utgangspunkt for kortere dagsturer. Hvor du blant annet kan gå til Ørneberget for å få god utsikt. Eller du kan ta et bad Storhestvatnet og kanskje få en kaffe på Sistranda Grendelags trimhytte.

Noen turer er allerede lagt ut på Lommekjent.no, flere vil komme. Kanskje vet du også om turer i området som burde vært med? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet eller legg inn turen på Lommekjent.no og lenk til turen her for å dele øyas muligheter med andre.

Sykkelturer

CC by AT & SA av Neofob pa¿ flickr Landskapet generelt på Hitra og Frøya innbyr til sykling. Det er stort sett flatt eller småkupert. Sykling egner seg godt langs landeveien og ute på stier i marka. Man kan også sykle til Dyrøy, og ta ferja til Øyrekka, en fin og opplevelsesrik tur for naturentusiaster På turistkontorene kan man få kart og gode råd om hvor man kan sykle. Det er også mulig å leie sykkel hos noen av reiselivsbedriftene. På Hitra og Frøya finner mange unike områder for telting, men husk å snakke med grunneier først.

Tour de Frøya blir det arrangert hvert år i mai måned. Et sykkelløp på landevei. Der deltar både mosjonister og aktive. Konkurransen heter Tour de Frøya. Totalt sett er hele runden på 43 km. På denne runden sykler man forbi idylliske viker, sjarmerende grender og flotte fiskevann. Les mer om Tour De Frøya.

Fisker CC by AT Trondheim Byarkiv Flickr Pub til Pub i RIB

Om hverken fottur eller sykkeltur er din greie kan du jo ta en ramsalt pub til pub runde med RIB mellom øyene. Er du heldig får du en tur til «Supen Pøbb» på Bogøya, en særegen pub og et unikt samlingssted for både Bogøyværinger, feriefolk og båtturister. Følg med på God Morgen Norges reportasje fra stedet fredag 16. mars. Tur bookes gjennom turistinformasjonen.

Titran

Et av trøndelagskystens største fiskevær. Her er gjestebrygge og på Fiskerheimen er det enkel servering. En tur til Stabben anbefales på det varmeste. Et unikt kystlandskap med blankskurte svaberg. Mange fine plasser å fiske fra land.

På stedet ligger Stabben fort, som er rester av et kommandotårn og kanoner samt hundrevis av meter med underjordiske ganger, gravd ut og åpnet for publikum på 1990-tallet. Anlegget er en rest fra den tyske okkupasjonen og tyskernes Atlanterhavsvoll. Over 2500 russiske og serbiske krigsfanger bygde anlegget under krigen, og mange ligger begravd på stedet. De tyske okkupantene okkuperte samtidig de 15 husene som stod på Stabben, og familiene måtte finne andre steder å bo. Tyskerne forlot Stabben i 1944.

Vest for Titran, på et stort skjær står Norges høyeste fyr, Sletringen fyr, som er 45 meter høyt. Dagens fyr er et rødt støpejernsfyr ferdigstilt i 1923, men det første fyret på stedet ble bygd i 1899.

Sletringen fyr ved Titran foto froyaturistinfo.no Det jobbes nå for å rehabilitere fyret og den øvrige bygningsmassen og gjøre adkomstmulighetene bedre. Dette prosjektet ledes av Kystverket.

På Titran kan du virkelig kjenne været på kroppen, slik minnebautaen vitner om. I 1899 omkom 140 fiskere i løpet av 1 natt, under et forrykende orkanvær. Ved Titran kapell står en bauta til minne om Titran-ulykken i 1899. Titran gir historiske gufs og perspektiv på nåtida du ikke så lett glemmer.

Dykking

Trøndelagskysten har vært et populært dykkemål lenge. Området blir beskrevet som et undersjøiske paradis i et distrikt som er spesielt godt kjent for rent vann og et yrende liv. Nærmere informasjon fåes hos Turistinformasjonen. Vi anbefaler deg å leie Vingleia fyr om du skal på dykkerferie. Turistinformasjonen er behjelpelige med å skaffe skyss tur/retur. Luftfylling fåes på flere plasser.

For mer informasjon om Frøya

kan du besøke nettsidene til Frøya Turistinformasjon og Trondelagskysten.no.

Planlegg turen og se kart på Lommekjent.no

Denne artikkelen er lisensiert med en Creative Commons 3.0 NO del på samme vilkår og attribusjon til Lommekjent.no og TV2 med lenke til denne artikkelen.