claskollen (Foto: Aas, Erlend, © ERL)
claskollen (Foto: Aas, Erlend, © ERL)

Hoppsjefen slakter Kollen-arrangøren

– Det har vært lettere for meg å få med meg at Rihanna skal ha konsert i Kollen til sommeren, enn at det skulle hoppes i dag, mener Clas Brede Bråthen.

Hva synes du om publikumssvikten? Ta debatten i kommentarfeltet nederst i saken!

Det svinget ikke akkurat av de norske resultatene i søndagens Kollen-renn. Men det mest skuffende i det flotte været var publikumsoppmøtet.

For verdenscupleder Anders Bardal og resten av de norske hopperne ble ikke akkurat møtt av et skikkelig Kollen-brøl.

- Skjønner ikke hva som skjer
På tribunene var det glissent og lite minnet om det fantastiske VM i 2011. Det får sportssjef Clas Brede Bråthen til å reagere.

- Det er jo verdens flotteste skiarena - den med størst tradisjoner. Det er ingen av våre kollegaer som skjønner hva som skjer. De kan ikke fatte hvorfor det ikke møter opp flere folk, sier Bråthen til tv2.no.

Overfor TV 2 Sporten uttrykte også Anders Bardal overraskelse over hvor få som kom for å heie nordmennene frem.

– Jeg vet ikke hvorfor det er så lite folk, men jeg har hørt at det er ganske dyre billetter. Vi ville jo heller hatt fulle tribuner og gratis billetter. Men da tjener man kanskje ikke penger, sa Bardal.

Slakter prisnivået
Nettopp billettprisene skal være hovedgrunnen til at mange valgte å sitte hjemme i sofaen. De billigste billettene inne på selve anlegget kostet 450 kroner, noe som ikke akkurat innbyr til å ta med hele familien på tur.

- Det er bare trist at man skal prise seg ut av noe som skjer midt på søndagen, noe som har stolte tradisjoner, mener sportssjef Bråthen.

Les også: Forbannet Schlierenzauer forlot Kollen i sinne

- Vi har prøvd å involvere oss gjennom å tilby våre markedspakker, noe Vikersund, Granåsen og Lillehammer synes var greit. Det synes ikke arrangøren i Holmenkollen. Vikersund var litt spesielt fordi det var VM, men både i Lillehammer og Trondheim påpekte vi at prisene måtte ligge på et folkelig nivå.

Skylder på tøff konkurranse
John Aalberg er avdelingssjef for arrangementet i Kollen. Han mener at publikumssvikten i hoppbakken kan forklares med mer enn bare høye priser.

- Jeg skulle ønske at jeg hadde et skikkelig godt svar på det. Det har vært mye som har skjedd i Oslo i år. Vi har konkurrert mot mange andre arrangement. Vi har jo som mål å fylle Kollen, men det er tøft med all den konkurransen som er. Det er ikke lett. Vi må ha et trekkplaster, sier Aalberg til tv2.no.

Les også: Anders Jacobsen gjør hopp-comeback

- Prisnivået er nok en del av det også. Det må vi se litt nærmere på, men vi er egentlig veldig fornøyde med dagen. Det var veldig bra på langrennsdelen, men dessverre litt skuffende under hopprennet.

Rihanna viktigere enn Bardal?
For Clas Brede Bråthen er ikke det svaret godt nok. Sportssjefen innrømmer at publikumssvikten ikke kom helt overraskende på ham. Han mener at det burde blitt tatt grep mye tidligere.

- Håpløsheten har jeg dessverre følt lenge. Jeg har vært bekymret for dette rennet lenge. Og når jeg de tre siste ukene har sett at det er viktigere å få fortalt at Rihanna kommer på konsert til sommeren enn at Anders Bardal trenger støtte, da skal vi ikke skylde på publikum.

- Det virker som de har vært en svært mangelfull markedsføring. Det har vært lettere for meg å få med seg at Rihanna skal konsert i Kollen til sommeren, enn at det skulle hoppes i dag, sier Bråthen.

- Hva er denne areaen bygd for? Det kan man jo sette spørsmålstegn ved. Jeg hadde jo et håp om at man kunne forvalte arven etter VM på en mye bedre måte enn dette.

Artikkelen fortsetter under bildet

EKSEN: Drake skal ha provosert Brown med dristige uttalelser om eksen Rihanna. (Foto: Jason Sheldon)
EKSEN: Drake skal ha provosert Brown med dristige uttalelser om eksen Rihanna. (Foto: Jason Sheldon)

John Aalberg kjenner seg ikke helt igjen i den kritikken. Han mener at markedsføringen var i tråd med det som ble anbefalt.

- De som er eksperter hos FIS mener at vi gjorde de vi burde. Vi konsentrerte mest av markedsføringen rundt de to-tre ukene før rennet og følte at det gikk bra.

I stedet tror han at et annet stort arrangement må ta litt av skylden.

- Jeg tror at det var mange som valgte VM i Vikersund. En del av hoppentusiastene prioriterte nok det arrangementet foran Kollen-helgen i år, sier Aalberg.

Heller Granåsen enn Kollen
Men for Clas Brede Bråthen er det åpenbart. Kollen-helgen er i ferd med å miste sin status i hoppsporten. I alle fall blant landslagsgjengen.

- Det er blitt bedre for oss å komme til Vikersund, Trondheim og Lillehammer. Etter denne sesongen er det helt åpenbart. Hopperne våre synes det er kjekkere å hoppe i Granåsen torsdag kveld enn det på Kollen-søndagen. Det henger jo ikke på greip.

Nok en gang trekker Aalberg frem argumentet om at det har vært stor konkurranse om publikum i Oslo denne vinteren.

- Det er vel ikke helt riktig å sammenligne de to (Granåsen og Holmenkollen, red. anm.). De hadde kanskje ett skikkelig stort arrangement i Trondheim i hele år. Da er det litt enklere å skape engasjement. Og det er lett å være etterpåklok.

- Kollen i ferd med å miste sin posisjon
Sportssjef Bråthen føler at han og resten av hoppgjengen har blitt satt på sidelinjen i planleggingen av Kollen-rennene. Nå krever han en endring før det er for sent.

- Hvis dette ikke medfører en alvorlig debatt rundt hvordan vi skal bygge opp dette igjen, så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Det er veldig alvorlig at et så stort produkt som Holmenkoll-søndagen er i ferd med å miste sin posisjon.

- Det tror jeg ikke vil skje. Det er jo Norges nasjonalanlegg og det har vært masse folk her oppe hver helg. Jeg tror nok at Idretts-Norge føler det litt annerledes enn Clas Brede Bråthen, avslutter John Aalberg.

BEDRE I GRANÅSEN:  Clas Brede Bråthen mener at Tom Hilde og resten av landslagshopperne trives bedre i Trondheim enn i Oslo. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
BEDRE I GRANÅSEN: Clas Brede Bråthen mener at Tom Hilde og resten av landslagshopperne trives bedre i Trondheim enn i Oslo. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Hva synes du om publikumssvikten? Ta debatten i kommentarfeltet!