NETTPRAT: Nettsiden kan ikke gi deg resepter eller sykemelding, men kan svare på spørsmål i forhold til sykdom og diagnoser. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)
NETTPRAT: Nettsiden kan ikke gi deg resepter eller sykemelding, men kan svare på spørsmål i forhold til sykdom og diagnoser. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)

Nå kan du live-chatte med legen

Føler du deg så syk at du må holde sengen? Fortvil ikke, du kan likevel få kontakt med en lege.

Den 1. mars lanserte lege.no en ny helsetjeneste som tilbyr live-chat mellom lege og bruker.

– Vi ser helt klart av vi har truffet et marked, sier daglig leder Solveig Daae Kristiansen i en pressemelding.

Enkelt, raskt og trygt

Tjenesten er ment som et supplement til fastlegetjenesten. Bak tjenesten står Linn Dyveke og Njål Wiberg. De mener det per i dag ikke finnes en tilfredsstillende måte å søke trygg og korrekt helseinformasjon på nett.

Daglig leder lege.no, Solveig Daae Kristiansen. (Foto: lege.no)
Daglig leder lege.no, Solveig Daae Kristiansen. (Foto: lege.no)

– Man kan finne mye informasjon om diverse sykdommer og plager, men det er svært vanskelig for folk å finne fram i denne jungelen. Det er også lett å finne gale artikler som kan gjøre pasienten mer engstelig enn nødvendig, sier Wilberg.

Les også: Slyngebehandling mot ryggplager

20 minutter med legen

Når du logger deg inn på tjenesten har du mulighet til å snakke med en lege i tjue minutter. Sesjonene er i utgangspunktet lagt opp som en live-chat, men det er også mulig å sende bilder direkte til legen.

Daae Kristiansen understreker at alt foregår på sikre koblinger som sørger for at personvernet opprettholdes. Etter at konsultasjonen er avsluttet kan pasienten laste ned en elektronisk kopi av konsultasjonen.

Kan ikke gi sykemelding

Nett-tjenesten kan ikke gi deg sykemelding eller resepter, kun råd og tips til videre oppfølging hos fastlege eller spesialister hvis det er nødvendig.

– Legene våre vil ha en opplysende, beroligende og informativ oppgave tilpasset pasienten som tar kontakt, sier Wilberg.

Les også: Nordens første mentale treningssenter

En konsultasjon hos nettlegen koster 299 kroner og er åpen på hverdager fra klokken 14.00 til 20.00.

En vanlig konsultasjon hos fastlegen din koster til sammenligning 136 kroner, så kan du selv bestemme om du syns det er verdt de ekstra kronene å slippe å dra deg over dørstokken når du ligger syk under dynen.

Oftest til fastlege med psykiske lidelser

I Norge har alle krav på fastlege, og denne skal gi deg som pasient nødvendig legehjelp, og eventuelt hjelpe deg videre til spesialister ved behov.

Les også: Halvparten av oss har brukt alternativ medisin

Ifølge fastlegen.no har hver fastlege i gjennomsnitt kontakt med 23 pasienter daglig, og de fleste pasientene tar kontakt i løpet av ukens første dager. Hver nordmann er i snitt i kontakt med fastlegen sin 4,6 ganger i året.

Den vanligste grunnen til å besøke fastlegen er psykiske lidelser. Ikke overraskende går kvinner oftere til legen enn menn.

Andre steder du kan få legehjelp på nett:

Lommelegen. no: her kan du sende inn spørsmål. Få svar på dagen for 249 kroner

Norsk helseinformatikk – helsenettside basert på Norsk elektronisk legehåndbok

Ung.no – her kan ungdom spørre om alt fra psykisk helse til kropp og sykdommer

Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet – spør om sex og samliv

Egenandeler hos lege: (priser oppgitt etter dag/kveld) (kilde: Helfo.no) Konsultasjon hos allmennlege/fastlege: 136,- / 229,- Konsultasjons hos spesialist i allmennmedisin: 180,- / 269,- Sykebesøk (hjemme) allmennlege: 180,- / 295,- Sykebesøk (hjemme) spesialist i allmennmedisin: 210,- / 325,- Konsultasjon hos/hjemmebesøk av spesialist: 307,- Trenger du akutt må du ringe 113.

(kilde: Helfo.no)

Konsultasjon hos allmennlege/fastlege: 136,- / 229,-

Konsultasjons hos spesialist i allmennmedisin: 180,- / 269,-

Sykebesøk (hjemme) allmennlege: 180,- / 295,-

Sykebesøk (hjemme) spesialist i allmennmedisin: 210,- / 325,-

Konsultasjon hos/hjemmebesøk av spesialist: 307,-

Trenger du akutt må du ringe 113.