Wenche Skalle har lært seg å lytte til kroppens signaler. Hun gjør også øvelser som gjør det lettere å komme lekkasjene i forkjøpet. (Foto: God morgen Norge)
Wenche Skalle har lært seg å lytte til kroppens signaler. Hun gjør også øvelser som gjør det lettere å komme lekkasjene i forkjøpet. (Foto: God morgen Norge)

360 000 nordmenn lider av urinlekkasje:
– Det kommer litt når jeg ler, og litt når jeg nyser

Wenche Skalle har vært lekk hele livet.

– Jeg kan ikke løpe. Og ikke hoppe på trampoline. Og det kommer litt når jeg ler. Og når jeg nyser, forteller Wenche Skalle (44).

Hun lider av inkontinens, eller urinlekkasje. Det har hun gjort helt siden hun var barn.

– Det startet med urinveisinfeksjoner som barn. Også er jeg oppvokst med utedo, som nok har gjort at jeg har gått rundt og holdt meg så lenge jeg kunne – noe som resulterte i at jeg begynte å lekke, forteller Wenche.

Lekkingen har fortsatt i voksen alder.

Ikke alene

Wenche er langt ifra alene med sitt problem.

Rundt 360 000 nordmenn lider av, og lever med, inkontinens. Det antas at mørketallene er høye, siden urinlekkasjer er en tilstand det er flaut å snakke om.

En stor nordisk undersøkelse viser at lidelsen i høy grad påvirker livene til dem det gjelder.

Resultater fra undersøkelsen:

  • 21 prosent svarer at de har fått dårligere selvbilde
  • 18 prosent føler seg deprimert som følge av inkontinens
  • 61 prosent snakker ikke med sin kjæreste eller ektefelle om sitt problem
  • 51 prosent snakker ikke engang med legen om det

6462 personer har svart på undersøkelsen som er gjennomført i samarbeid med Inkontinentforeningen, NOFUS.

Les også: Ina (36) fikk åreknuter etter graviditet, nå er hun operert med helt ny metode

Typer inkontinens:

Stressinkontinens – 1 av 4 kvinner stressinkontinens ved et eller annet tidspunkt i livet. Stressinkontinens er forårsaket av svake bekkenbunnsmuskler. Dette betyr at musklene ikke er sterke nok til å holde blæren lukket under økt trykk på underlivet, for eksempel når en hoster, nyser, ler eller trener. Hovedårsakene til stressinkontinens er graviditet, fødsel og overgangsalderen.

Hastverksinkontinens – denne er også kjent som overaktiv blære. Du føler ofte en sterk trang til å urinere, og du klarer ikke å holde igjen til du når toalettet. Du kan lekke små eller større skvetter urin, eller også ha en hel blæretømming.

Blandingsinkontinens – noen kvinner kan også oppleve blandingsinkontinens. Dette er en kombinasjon av stressinkontinens og hastverksinkontinens.

Overflow inkontinens – dette oppstår når blæren ikke tømmes helt, vanligvis på grunn av en tilstopping. Denne formen for inkontinens er forårsaket av svake blæremuskler og er mest vanlig hos diabetikere og de med redusert nervefunksjon. Det føles som om blæren aldri blir helt tømt, man må urinere ofte men får det ikke til. Du kan også oppleve at det kommer en strøm av urin rett etter du har tømt blæren.

Kilde: attends.no

Les også: Malin var bare 12 år da kviseproblemene startet

Flaut å snakke om

Er det flaut å snakke om?

– Nei... Eller, selvfølgelig er det ikke noe du går rundt og snakker om med alle og enhver. Men med gode venner snakker jeg om det, sier Wenche, som har oppdaget at det er veldig mange som lider av det samme.

Les også: – Mannen min kan snorke, men ikke jeg

Kniper på rødt lys

Wenche har lært seg å leve med urinlekkasjen. Hun inntar ikke masse væske før hun skal på noe som gjør at toalettet er langt unna. Hun har alltid truseinnlegg på fest. Og hun har lært seg å lytte til kroppens signaler.

Dessuten gjør hun bekkenbunnsøvelser for og lettere kunne komme lekkasjene i forkjøpet.

– Hver gang bilen stopper på rødt lys kniper jeg, forteller hun.

Her er treningsprogram for bekkenmuskelaturen (ekstern nettside)

Mange løsninger

Sissel Overn er spesialist i generell kirurgi og urologi, og mener det er viktig å informere om at dette problemet ikke kun gjelder gamle mennesker, slik mange tror.

– Man kvier seg for å fortelle om sine urinlekkasjer. Altfor få oppsøker legen med sine plager, og slutter i stedet å drikke kaffe og te, og bruker alltid bind, forteller Overn, og oppfordrer alle som lider av lekkasje til å oppsøke legen sin.

Det finnes nemlig mye man kan gjøre med problemet.

– Noen kan med et lite kirurgisk inngrep bli helt kvitt problemet. For mange kan bekkenbunnstrening hjelpe. De som ikke blir helt tett kan få ordentlige hjelpemidler, forteller hun og legger til at innlegg kan fås på blå resept.

Klikk her for en oversikt over behandlingsmuligheter (ekstern nettside)

Se innslaget om urinlekkasje på God morgen Norge:

600321