TA PAUSER: Merker du ubehag i øynene ved databruk anbefaler ekspertene at du tar regelmessige pauser fra arbeidet ditt. (Foto: Colourbox)
TA PAUSER: Merker du ubehag i øynene ved databruk anbefaler ekspertene at du tar regelmessige pauser fra arbeidet ditt. (Foto: Colourbox)

– Myte at overdreven databruk ødelegger synet

Men du blir sliten i øynene. Her kan du få tips for å unngå å slite ut synet.

Svært mange av oss tilbringer arbeidsdagene foran dataskjermen flere timer i strekk. Men at du kan ødelegge synet av dette er feil, mener eksperter.

– Myte

Øyelege ved Haugesund Sykehus, Joanna Schäfer, sammenligner langvarig dataarbeid med å se for mye på TV eller lese en bok for lenge.

– Så vidt jeg vet kan du ikke ødelegge selve øyeapparatet ved å bruke dataen mye. Jeg har ikke funnet noen artikler fra kyndige personer som påviser dette, sier Schäfer til frilansinfo.no.

Hun avviser det hele som en eneste stor myte. Hun påpeker derimot at du bør sørge for en skjermbelysningen du er komfortabel med så du ikke anstrenger øynene når du jobber.

Les også: Norske kvinner sliter mest med musesmerter

Øyet er en muskel

Optiker Nils Teigland tar opp problematikken på sin nettside. Han sier det ikke er rart om du føler deg sliten i øynene på lange, hektiske dager.

– Langvarig, statisk arbeid foran en dataskjerm er faktisk muskelarbeid for dine øyne.

Han påpeker at det er individuelt hvordan en opplever mye arbeid foran skjermen, mens noen får marginale plager sliter andre i større grad.

Plager som kan relateres til synsproblematikk er øyetrøtthet, svie/kløe, røde og tørre øyne, slørete/tåkete syn, hodepine som blir verre utover dagen eller fokuseringsproblemer.

Les også: Her er det farligst å gå på nett

Kjøper briller uten synssjekk

En undersøkelse utført av TNS Gallup for Norges optikerforbud i 2010, viste at hele 100.000 nordmenn kjøper ferdigbriller fra vanlige butikker uten å ha sjekket synet med en optiker først.

Uten en undersøkelse vet man ikke hvilke type synskorrigering du har behov for og kan derfor ende opp med å bruke feil brille.

– Du bør også sjekke synet regelmessig for å se om du har behov for briller eller kontaktlinser, sier Schäfer.

Les også: Sjekk barnas syn

– Ikke bra for øynene

Mens Schäfer avviser at dataarbeid kan ødelegge synet, er norsk helseinformatikk av motsatt oppfatning.

De mener det er sant at langvarig arbeid fører til større belastning som ikke er bra for øynene. I tillegg til tipsene du kan lese under, minner nhi på å blunke med jevne mellomrom for å opprettholde fuktigheten i øynene.

Tips ved mye skjermbruk

Ifølge lommelegen.no klager så mye som 60 prosent av alle som jobber foran dataskjermen over synsforstyrrelse, svie og tretthet i øynene. Når øynene blir trette svekkes synet.

Men lommelegen har råd å komme med:

  • Ta regelmessig pauser
  • Still skjermen inn i riktig høyde og med riktig oppløsning. Feil innstillinger sliter ut øynene.
  • Flatskjermer er best
  • Unngå reflekser i skjermen, både fra lamper og fra sollys.
  • Sørg for riktig og god nok belysning rundt arbeidsplassen.
  • Merker du plager kan du prøve skjermbriller

Les også:

Barna unngår foreldrenes overvåking på nett