Til bords med fienden
Til bords med fienden

Her krysser TV 2-reporteren landegrensen ulovlig

– Det var væpnede styrker i umiddelbar nærhet, sier Fredrik Græsvik.

I kveldens «Til bords med fienden» reiser TV 2-reporter Fredrik Græsvik og kokk Tom Victor Gausdal til konfliktfylte Burma, eller Myanmar, som har vært en gjenganger i nyhetsbildet de siste 20 årene.

Massakre av fredlige munker

Militærjuntaen har styrt landet med jernhånd siden 1962, og har stadig skapt overskrifter for overgrep mot de lokale munkene. De har også fengslet den demokratisk valgte lederen i landet og tidligere Fredsprisvinner, Aung San Suu Kyi. Hun har ikke fått bevege seg fritt siden hun ble valgt i 1990.

– Nå skal vi reise til et land som er spennende. Det er et lukket land og det er vanskelig å komme inn der. Vi skal til Myanmar, også kjent som Burma. Der har myndighetene holdt lokk på det som skjedd i flere tiår. I 2007 var det munkeopprør, og mange ble drept. En forferdelig massakre gjennomført av regjeringen, forteller Græsvik i kveldens program.

For journalister har det vært nærmest umulig å komme seg inn i Burma, og TV 2-reporter Fredrik Græsvik har lenge hatt lyst til å reise dit.

Jeg har krysset grenser ulovlig tidligere, men det innebærer jo en viss risiko

Krysser grensen ulovlig

Derfor planlegger Græsvik og Gausdal å krysse grensen ulovlig, og de reiser til grensebyen Mae Sot der de treffer Saw Ner Dah. Han er en av lederne for den største geriljagruppen Karen, som har kjempet en årelang kamp mot militærjuntaen.

Sammen skal de krysse grensen inn til Myanmar, der Karen-geriljaen kontrollerer området.

– Dette er en krigssone i Burma, forklarer geriljasjefen og viser nordmennene veien til elven der de skal krysse grensen ulovlig.

Les også: Fredrik Græsvik besøker «Hotel Rwanda»

Ble fengslet i Libanon

Det er ikke første gang Fredrik Græsvik krysser landegrenser ulovlig, og det har medført både fengselsstraff og utvisning for den eventyrlystne journalisten.

– Jeg har krysset grenser ulovlig tidligere, men det innebærer jo en viss risiko. I 1995 ble jeg fengslet og holdt igjen i flere dager i Libanon etter å krysset ulovlig inn fra nabolandet Israel. Det førte til fem års utvisning fra Libanon, men vi løste situasjonen da jeg kom hjem til Norge. Så jeg var tilbake og dekket krigen i Sør-Libanon allerede året etter, forklarer Græsvik til tv2.no.

Drept rett i nærheten

Senere i programmet «Til bords med fienden» er det tid for matlaging, og Græsvik og Gausdal kommer tilbake til Karen-geriljaens leir etter å ha besøkt Aung San Suu Kyi i hennes hjem. I leiren er stemningen spent siden det bare er tre dager siden flere medlemmer av militærjuntaens hær ble drept i samme område.

– Nå begynner det å se litt skummelt ut her, påpeker kokk Tom Victor Gausdal i bilen på vei inn i geriljaleiren.

Jeg er vant til å ferdes med væpna soldater, men for Tom Victor var dette en ny og uvant situasjon

– Dette er jo en krigssone. Det ser ikke så trygt ut, spør du meg. Det er en grunn til at de er her og er bevæpnet. Jeg lurer på hvor langt unna regjeringsstyrken er, sier en tydelig spent Græsvik.

– Det var uventet, og førte til at jeg var mer på vakt, sier Græsvik til tv2.no i etterkant av TV-innspillingen.

Les også: Samler israelere og palestinere til felles måltid

– Som tatt ut av en film

For nordmennene var det et eventyr å få dra på tur med geriljaen og spise mat sammen med dem.

– Det var jo virkelig som tatt ut av en film, spesielt dette med å krysse grensen. Vi tok oss inn i Burma gjennom tett jungel balanserende på bambusstokker som var lagt ut over grenseelven, med væpnede styrker i umiddelbar nærhet, forteller Græsvik og legger til.

– Jeg er vant til å ferdes med væpna soldater, men for Tom Victor var dette en ny og uvant situasjon. Jeg fikk inntrykk av at de var profesjonelle. De hadde også flere utenlandske leiesoldater sammen med seg. Vi ble tatt godt i mot, og følte oss som gjester i geriljaleiren, sier han til tv2.no.

Målet med å lage og spise et godt måltid i «Til bords med fienden» er å finne ut om Karen-geriljaen er villige til å gå i fredsforhandlinger med myndighetene, slik at det virkelig kan bli fred i Myanmar.

Se dokumentar- og matprogrammet «Til bords med fienden» i kveld klokken 21:45.