VIL FORBY TIGGING: Jenny Klinge fra Senterpartiet vil firby tigging, som del av kampen mot menneskehandel. (Foto: Torbjørn Fardal/TV 2)
VIL FORBY TIGGING: Jenny Klinge fra Senterpartiet vil firby tigging, som del av kampen mot menneskehandel. (Foto: Torbjørn Fardal/TV 2)

Sp og Frp krever tiggeforbud – Høyre og Ap på gli

En fersk spørreundersøkelse viser at samtlige partier utenom SV enten ønsker tiggeforbud gjeninnført eller vil vurdere det.

Tigging i Norge bør forbys fordi det ofte handler om grov utnyttelse og menneskehandel, mener stortingspolitiker Jenny Klinge.

Organisert av bakmenn

I Oslo og i andre byer er tiggerne på plass året rundt. I løpet av våren vil mange flere strømme til. Spørsmålet er hvilke tiggere som er her av fri vilje, og hvor mye som er organisert av bakmenn og slekt som stikker av med det meste av pengene.

– Jeg synes det er vondt å se på at det sitter tiggere på gaten. En ting er på sommeren, men de sitter vinterstid i mange minusgrader og i regnvær. Og det er ganske mye eldre folk, og det er folk som er funksjonshemmet og delvis også unger. For meg er det hjerteskjærende. Spesielt siden man vet at det er et ledd i menneskehandel og at andre tjener grovt på at de sitter der, sier Jenny Klinge, Sp-medlem i justiskomiteen på Stortinget.

Les også: Politiet vil ha tiggeforbudet tilbake

En del av menneskehandel

TV 2 følger Jenny Klinge på en rusletur rundt Stortinget. Vi støter på flere tiggere. Noen har fast plass inntil stortingsveggen. På innsiden ble det for noen år siden vedtatt å oppheve tiggeforbudet, den såkalte løsgjengerloven.

– Nå har vi innsett at prostitusjon en del av menneskehandel og vi har tatt grep mot det. Nå er det på tide at vi innser at tigging er et ledd av det samme, og at vi dermed må lovforby tigging og selvsagt også gjøre andre grep for å unngå menneskehandel her til lands, mener Klinge.

Hun mener vi nå har gode tiltak mot sosial dumping her til lands, og at vi jobber iherdig for å unngå at utenlandske arbeidstakere blir underbetalt, at de arbeider under dårlige vilkår og for eksempel ikke har tilgang til dusj.

– Men vi aksepterer altså at det sitter tiggere i alle aldre i 16 minus på gaten. Og ikke bare at de gjør det, men at noen også tar pengene deres etterpå. Jeg mener klart at tigging må forbys på grunn av det, sier Klinge.

Les også: Seks personer tiltalt for grov menneskehandel i Bergen

Kun SV sier blankt nei

TV 2 har gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene av justiskomiteen. Frp og Senterpartiet ønsker forbud mot tigging. Arbeiderpartiet og Høyre mener det haster med en grundig gjennomgang, og vil så vurdere forbud. SV er eneste parti som sier klart nei til å forby tigging. Samtlige partier mener at dagens regelverk gjør at mennesker lettere kan utnyttes til tigging i Norge.

Da forbudet mot tigging ble opphevet i 2006 var Høyre partiet som fikk gjennomslag for sitt krav. Men justispolitisk talsmann i partiet i dag, Andre Oktay Dahl, er ikke like overbevist i dag.

– Høyre har ikke konkludert, men utviklingen som har vært de siste fem–sju årene med helt annen tematikk knyttet til menneskehandel, organiserte kriminelle, gjør at vi må se på hele lovverket på nytt og det kommer Høyre til å diskutere i Stortinget. Man kan ikke ha et lovverk som indirekte bidrar til at det blir mer attraktivt å sende tiggere som er trafikkerte til Norge, sier Oktay Dahl til TV 2 Nyhetene.

– Jeg mener denne saken er så viktig at jeg ønsker å stille et skriftlig spørsmål til justisministeren, eventuelt ta opp saken som en såkalt interpellasjon. Det er viktig at denne debatten blir løftet fram og at vi forhåpentligvis får gjort noe med dette, sier Jenny Klinge.

Les også: Politiet advarer mot aggressive tiggere