FORBUDEN FRUKT: Parfymen «Opium» fra Yves Saint Laurent ble forbudt i Kina. Likevel er den en av verdens mest populære parfymer.
FORBUDEN FRUKT: Parfymen «Opium» fra Yves Saint Laurent ble forbudt i Kina. Likevel er den en av verdens mest populære parfymer.

Denne parfymen ble forbudt

Likevel er den en av verdens mest populære dufter. Se alle parfymeklassikerne her!

Dufthusene har skapt parfymer i flere generasjoner, og hver sesong lanseres det nye dufter. Men bare noen få går inn i historien som klassikere. Vi guider deg til parfymeklassikerne som aldri går av moten!

Hvilken parfyme er den mest klassiske? Si din mening i avstemningen under! Har vi glemt en parfymeklassiker? Eller har du en favorittparfyme du vil fortelle om? Si din mening i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ: Sminketrenden du ikke kommer unna

Innovative, tidløse og aktuelle

Vi har spurt parfymeekspertene hva som må til for at en parfyme skal bli en klassiker.

– For at parfymer skal bli klassikere må de oppfylle visse kriterier. De må være innovative, altså si noe om tidsånden. De bør være tidløse dufter med høy kvalitet. Og de bør ha lang fartstid og være referansepunkter som alle kjenner. Er en eller flere av disse kriteriene oppfylt kan en duft bli en klassiker, men selvfølgelig er det likevel bare noen få dufter som blir klassikere i ordet rette forstand, sier Christianne Mediaa Aamodt ved Heaven Scent.

– Jeg vil si at en parfyme blir en klassiker når den for mange føles like aktuell over lang tid, sier Ane Haldis Tingstad ved Parfumerie.

LES OGSÅ: Gjør hud, hår og negler en tjeneste

PARFYMEKLASSIKERE: 1. Chanel No.5 har toppnoter bestående av neroli og ylang-ylang, hjertenoter av jasmine og rose og bunnoter av vanilje, vetiver og sandeltre (Eau de Parfum, Chanel). 2. Colonia Classica  er en klassiske sitrus-cologne med noter av bergamot, sitron, mandarin, appelsinblomst, lavendel, rosmarin og muskatnøtt (100 ml kr 750, Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella/Heaven Scent). 3. YSLs Opium har toppnoter av frukt og krydder blant annet madarin, plumme, korriander og pepper, hjertenoter av jasmine, rose og lilje og bunnoter av myrra, benzoin, musk, røkelse og patchouli (Eau de Parfum, 30 ml kr 605, Yves Saint Laurent). 4. Fracas dufter av tuberose i samspill med sjasmin, gardenia, bulgarsk rose og appelsinblomst mot en bunn av sandeltre, vetiver og musk (Eau de Parfum, 50 ml kr 775, Robert Piguet/Parfumerie). 5. Eau d'Hadrien med klare referanser til sitrus og sypresser (Eau de Parfum, 50 ml kr 795, Annick Goutal/Parfumerie). 6. Gypsy Water med noter av bergamot, sitron, pepper, furu, røkelse, vanilje og sandeltre (Eau de Parfum 100 ml kr 1300, Byredo/Parfymeri.no). 7. Musc Ravageur er svært sensuell, erotisk ,dramatisk og varm med noter av bergamor, mandarin, kanel, nellik, ambra, musk og vanilje (Eau de Parfum, 50ml kr 800, Editions de Parfums Frédéric Malle, Heaven Scent).
PARFYMEKLASSIKERE: 1. Chanel No.5 har toppnoter bestående av neroli og ylang-ylang, hjertenoter av jasmine og rose og bunnoter av vanilje, vetiver og sandeltre (Eau de Parfum, Chanel). 2. Colonia Classica er en klassiske sitrus-cologne med noter av bergamot, sitron, mandarin, appelsinblomst, lavendel, rosmarin og muskatnøtt (100 ml kr 750, Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella/Heaven Scent). 3. YSLs Opium har toppnoter av frukt og krydder blant annet madarin, plumme, korriander og pepper, hjertenoter av jasmine, rose og lilje og bunnoter av myrra, benzoin, musk, røkelse og patchouli (Eau de Parfum, 30 ml kr 605, Yves Saint Laurent). 4. Fracas dufter av tuberose i samspill med sjasmin, gardenia, bulgarsk rose og appelsinblomst mot en bunn av sandeltre, vetiver og musk (Eau de Parfum, 50 ml kr 775, Robert Piguet/Parfumerie). 5. Eau d'Hadrien med klare referanser til sitrus og sypresser (Eau de Parfum, 50 ml kr 795, Annick Goutal/Parfumerie). 6. Gypsy Water med noter av bergamot, sitron, pepper, furu, røkelse, vanilje og sandeltre (Eau de Parfum 100 ml kr 1300, Byredo/Parfymeri.no). 7. Musc Ravageur er svært sensuell, erotisk ,dramatisk og varm med noter av bergamor, mandarin, kanel, nellik, ambra, musk og vanilje (Eau de Parfum, 50ml kr 800, Editions de Parfums Frédéric Malle, Heaven Scent).

Spirituell forurensning

Parfymen «Opium» fra Yves Saint Laurent var en aldri så liten sensasjon da den først ble lansert i 1977. Yves Saint Laurent ønsket å skape en parfyme inspirert av det eksotiske Østen, og navnet skulle konnotere lidenskap, avhengighet og forførelse. Men det var ikke alle som var like begeistret for den orientalske duften. Yves Saint Laurent ble nemlig beskyldt for å forherlige bruk av narkotika, nærmere bestemt opium. I Kina ble parfymen forbudt i 2000 ettersom kinesiske myndigheter mente at parfymenavnet var både rasistisk og respektløs, og hevdet at parfymen oppfordret til spirituell forurensing og minnet det kinesiske folk på deres nederlag i Opiumskrigen på 1800-tallet. Reklamekampanjen for parfymen var svært kontroversiell med modell Sophie Dahl kun iført et par stilletthæler og rødmalte lepper.

Med toppnoter av frukt og krydder blant annet madarin, plumme, korriander og pepper, hjertenoter av jasmine, rose og lilje og bunnoter av myrra, benzoin, musk, røkelse og patchouli hører denne parfymeklassikeren inn under gruppen av orientalske dufter.

Marilyn Monroes favoritt

Chanel No.5 ble på rekortid en parfymeklassiker da den ble lansert av Coco Chanel i 1921, og den ble ikke akkurat mindre populær da Marilyn Monroe uttalte følgende: «What do I wear in bed? Why, Chanel No.5, of course». Siden lanseringen har Chanel No.5 vært synonymt med luksus og eleganse, og i følge franske myndigheter selges det i dag en flaske Chanel No.5 hvert trettiende sekund på verdensbasis. Chanel No.5 har toppnoter bestående av neroli og ylang-ylang, hjertenoter av jasmine og rose og bunnoter av vanilje, vetiver og sandeltre.

LES OGSÅ: Dette er en av vårens største trender

En dronning verdig

Colonia Classica fra Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella er en parfymeklassiker som var svært innovativ da den kom. Duften ble først laget på 1500-tallet til Katarina av Medici før hun ble dronning av Frankrike. Hun tok den med seg til Frankrike og introduserte den til det franske aristokratiet der den ble siste mote ved det franske hoff. Parfymen er en klassiske sitrus-cologne med noter av bergamot, sitron, mandarin, appelsinblomst, lavendel, rosmarin og muskatnøtt.

Elsket av stjernene

Fracas fra Robert Piguet er en klassisk feminin duft der moderne fornuft kolliderer med en hemningsløs hvit blomsterduft. Forførende tuberose i samspill med sjasmin, gardenia, bulgarsk rose og appelsinblomst mot en bunn av sandeltre, vetiver og musk. Populært kalt "the ultimate bombshell fragrance" er Fracas elsket av kvinner over hele verden. Favorittparfymen til blant andre Karen Blixen og Greta Garbo, og nå også til Sofia Coppola og Uma Thurman.

LES OGSÅ: Slik får du velstelte negler

Hyllest til Middelhavslandene

Eau d'Hadrien ble skapt av Annick Goutal i 1981, og er en hyllest til Middelhavslandene med klare referanser til sitrus og sypresser. Parfymen er inspirert av Marguerite Yourcenars ”Memoirs of Hadrien”, en biografi om den mektige keiseren. Duften er universell og tidløs, og bæres like gjerne av kvinner som av menn. Eau d'Hadrien er en av favorittduftene til blant andre Nicole Kidman og Penelope Cruz.

Og noen nye klassikere...

Kompleks, uvanlig og unik

Fersk jord, dype skoger og leirbål. Parfymen Gypsy Water fra det svenske dufthuset Byredo ble lansert i 2008, og har på kort tid blitt en kultparfyme på grunn av sin unike og nærmest hypnotiske duft. Med noter av bergamot, sitron, pepper, furu, røkelse, vanilje og sandeltre, hører parfymen hjemme blant de såkalte Fougère-duftene, hvis duftfamilie blander noter fra de øvrige duftkategoriene for å skape komplekse, uvanlige og unike parfymer. Vil du ha parfymen helt for deg selv bør du gjemme den fra kjæresten din, for denne duften kan brukes av menn så vel som kvinner...

LES OGSÅ: Livløst og tørt hår etter vinteren?

Forførte George Clooney

Musc Ravageur er en av bestselgerne fra ikoniske Editions de Parfums Frédéric Malle. Duften ble først introdusert i 2000, og er svært sensuell, erotisk ,dramatisk og varm med noter av bergamor, mandarin, kanel, nellik, ambra, musk og vanilje. Duften skal ha forført kjekkaser som George Clooney og Pierce Brosnan. En moderne utgave av en klassisk orientalsk duft av høy kvalitet som er populær blant både kvinner og menn.