Perfekt til frokost og lunsj, og en av Wenches favoritter; Skikkelig grovbrød med rugmel og helkorn.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Perfekt til frokost og lunsj, og en av Wenches favoritter; Skikkelig grovbrød med rugmel og helkorn. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Saftig, grovt brød til helgefrokosten?

En gammel favoritt er tilbake på kjøkkenet! Wenche lager sunt, mettende og godt grovbrød med rug som passer ypperlig til søndagsfrokosten.

Hva er vel bedre enn hjemmelaget brød til frokost? Brødet holder seg godt i kjøleskap og kan derfor lages kvelden i forveien, eller du kan sette det på morgenen og nyte det varmt til lunsj.

Retrobrød

På bakeskolen denne uken finner vi en gammel kjenning som nå får komme frem i rampelyset igjen, nemlig mettende grovbrød med rug.

– Dette brødet ble bakt i en av de aller første sendingene i God Morgen, Norge, så det begynner å bli noen år siden.

Flere seere har siden den gang lagt sitt elsk på brødet. En av dem hadde mistet oppskriften og spurte dermed pent Wenche om å lage brødet på nytt. Dermed får også nye seere nå stifte bekjentskap med brødet.

– Det er vel verdt å bake dette brødet. Det holder seg veldig god, er rikt på fiber og blir bakt med mye rugmel og helkorn, forteller Wenche.

Trenger du niste på søndagsturen? Hva med hjemmelagde energibarer?

Kan lages melkefri

Brødet kan også lages uten melk.

– Jeg tilsetter syv desiliter med skummetmelk, med du kan gjøre det helt melkefritt også og bare bruke vann. Men bruker du melk blir det saftigere, sier Wenche.

Disse brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet. Brødene egner seg også godt til frysing.

Lyst på grovt brytebrød neste helg? Her er oppskriften!

Varier med egne smaker

Du trenger ikke binde deg helt til denne oppskriften, men kan fint legge in egne twister uten fare for et dårlig resultat.

– Du kan ha i litt hakkede valnøtter eller gresskarkjerner. Eller du kan ha i krydder som for eksempel timian, oregano eller litt karve. Her kan du variere fra gang til gang.

Denne deigen skal være som en tykk grøt på konsistensen. Når deigen er klar fordeles den i smurte former etter forheving, det vil si at den ikke skal eltes og formes på bakebordet.

Hva med en prinsessekake til desserten i dag? Her er oppskriften!

Ingredienser

2 ½ dl helkorn

7 dl vann

7 dl sur skummet melk/yoghurt naturell eller vann

1 kg sammalt hvete, grov

7 dl grov sammalt rug

2 ½ dl havrekli

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikke kjerner

1 ½ pk. gjær

2 ts salt

Slik gjør du

Oppskriften gir to brød i 2-liters former.

Kok helkorn i 7 dl vann i 10–15 min.

Tilsett sur skummet melk / yoghurt eller vann og avkjøl til fingervarmt.

Bland sammen alt det tørre.

Tilsett kokte helkorn og all væsken.

Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig.

Elt deigen 8–10 min i kjøkkenmaskin.

Juster med vann eller mel hvis deigen blir for løs eller tykk.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.

Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min.

Ha deigen over i godt smurte former. (Bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir).

Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.

Varm stekeovnen til 225 ºC.

Sett brødene inn på nederste rille og senk temperaturen til 200ºC.

Stek brødene 50 min–1 time.

Avkjøl på rist.

Tips: Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.

Følg Wenches kjøkken på Facebook for daglige oppdateringer og tips.