tigging (Foto: TV 2)
tigging (Foto: TV 2)

Politiet vil ha tiggeforbudet tilbake

Mentalt tilbakestående mennesker, handikappede og barn utnyttes til tigging i Norge. Dette er menneskehandel sier politiet og krever tiggeforbudet gjeninnført.

Iført håndjern ankommer tre kvinner og tre menn Bergen tingrett. Det er mandag morgen og de seks er på vei inn til en av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelsaker.

For første gang er noen tiltalt for grov menneskehandel i Norge ved blant annet å tvinge personer til tigging, i tillegg til stjeling og salg av falsk gull.

– Ikke skyldig

Samtlige seks erklærte seg ikke skyldig i grov menneskehandel og utnyttelse av fire mindreårige jenter.

– Dette er bare tull. De som sier det lyver, vi reiser bare rundt som vi har gjort i alle år, sier Silver Raducanu.

Les også: – Dette er ikke menneskehandel, det er slik vi er oppdratt

En annen medtiltalt er Bobi Calin. Han er bror til «Eva» som TV 2 har snakket med. Hun er den yngste av de fire jentene. Hun har fortalt om voldtekt, tvangsekteskap - og hvordan hun ble presset til å tigge, stjele og selge gull.

– Jeg fikk ikke noen av pengene. Og solgte jeg ikke nok, så ble jeg skreket til og slått av min mor, sier hun i et intervju med TV 2 Nyhetene.

– Dette er ikke korrekt. Ingen er blitt utnyttet, sier Bobi Calin. Han har samme mor som «Eva» og han tilbakeviser at de to har unyttet hans lillesøster.

De tiltalte mener «Eva» er påvirket og hjernevasket av mennesker som ikke forstår romkulturen.

Utnytter mentalt syke og handikappede

Menneskehandel er blant verdens tre største kriminelle virksomheter. Flere kriminelle nettverk opererer i Norge som både er et transitt- og destinasjonsland for ofre som ofte kommer fra fattige land.
TV 2 retter nå søkelyset mot trafficking.

Klikk her for å gå til
vår temaside om
menneskehandel ›

Klikk her for å gå
til vår Facebook-side ›

Vet du noe om denne saken? Har du tips eller innspill? Ta kontakt med reporter Haakon Eliassen på epost hei@tv2.no eller ring 02255.
Våren er i anmarsj og med den kommer tiggerstrømmen til Norge. Både barn og voksne som ifølge poltiet i noen tilfeller er styrt av bakmenn.

– De erfaringene som politiet har gjort seg etter at tigging ble tillat, er at stadig flere mindreårige barn kommer til Norge. Også personer som er mentalt tilbakestående og funksjonshemmet rekrutteres i de fattigste landene i Europa og utnyttes til tigging. Fortjenesten av tiggingen går til godt organiserte kriminelle nettverk, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen som har ledet den omfattende etterforskningen.

– Hvor sikker er du på akkurat dette?

– Det er vi ganske sikker på. I mange saker er dette mønsteret, sier Christoffersen.

TV 2 Nyhetene har fått tak i en fersk poltirapport fra Sverige som viser det samme: Svake grupper utnyttes bevisst til tigging.

– Bør forby tigging

Tigging ble lovlig i Norge i 2006 og siden har tilstrømning av tiggere til Norge eksplodert.

– Etter mitt syn bør tigging forbys, fastslår Christoffersen.

Advokatene til de seks tiltalte mener norsk politi bommer kraftig og feiltolker sigøynerkulturen. Rettssaken i Bergen burde aldri vært ført.

– Det går på tradisjonene hvorvidt vi her i Norge kan stille oss til doms over en hel kultur, en hel tradisjon som har vart i over 500 år. Det er jo en del av det politiske oppi dette her, så det blir interessant å se hva domstolen kommer til, sier advokat Paal Berg Helland til TV 2 Nyhetene.

«Eva» er født og oppvokst i sigøynerkulturen, men synes likevel at moren og de andre har utført overgrep de bør straffes for.

– Jeg hater min mor for hva hun gjorde. Det er forferdelig vanskelig å tenke på at mamma har gjort dette, sier «Eva».

– Hva vil du si til din mor?

– Jeg kommer ikke til å glemme henne fordi hun er jo min mor. Men jeg vil at hun skal i fengsel og tenke over hun har gjort.

– Hva har du lært av dette?

– Jeg skal aldri gjøre slikt mot mine egne barn.