NEDERST I MIDTSJIKTET: TV 2 Sportens eksperter tror FK Haugesund plasserer seg på en beskjeden ellevteplass, men samtidig kommer klubben til å ha god klaring fra bunnstriden. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)
NEDERST I MIDTSJIKTET: TV 2 Sportens eksperter tror FK Haugesund plasserer seg på en beskjeden ellevteplass, men samtidig kommer klubben til å ha god klaring fra bunnstriden. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)

Tippeligatipset 2012 - nummer 11: FK Haugesund

Haugesund ligger et klart nivå over bunnlagene i Tippeligaen, men TV 2 Sportens eksperter tror ikke at klubben klarer å følge opp fjorårets sjetteplass.

Se TV 2 Sportens Haugesund-tips i videovinduet over!

nor_haugesund_306_logo_1251098254470
nor_haugesund_306_logo_1251098254470

Vårt tips til plass nr. 11: Haugesund
Plassering i 2011: 6
Stadion: Haugesund Stadion (kapasitet på 5200)
Trener: Jostein Grindhaug (siden 2009)
Toppscorer i 2011: Nikola Djurdjic (12 mål)
Supporterklubb: Maakeberget
Meritter: Tapende cupfinalist 2007.
Fakta om byen: Haugesund har 34 619 innbyggere og ligger i Rogaland. Byen er kjent for Sildajazzen og Den norske filmfestivalen, der Amandaprisen blir utdelt hvert år.

Spillere inn: Håvard Storbæk (Odd Grenland), Michael Haukås (Bodø/Glimt), Oddbjørn Skartun (Vard), Martin Bjørnbakk (Bodø/Glimt), Maic Sema (Hammarby)

Spillere ut: Are Tronseth (Ranheim), Ole Kristian Kråkmo (Ranheim), Sten Ove Eike (Skudeneshavn), Helge Sandvik (Vard), Andreas Tomren Stave (Kopervik), Juska Savolainen, Jarle Steinsland, Daniel Josè Bamberg (Örebro)

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Petter Myhres og Henning Bergs begrunnelse:
Haugesund har stabilisert seg i Tippeligaen og i 2011 slo hvittrøyene til med en solid sjetteplass i serien. TV 2 Sportens eksperter mener at FKH skiller seg fra de fem bunnlagene på tabellen, men klubbens spås likevel en sesong et stykke fra toppen i 2012.

TIDLIGERE RADARPAR: Nikola Djurdjic og Thomas Sørum bøttet inn mål for Haugesund. Midtveis i fjorårssesongen forsvant Sørum og Alexander Søderlund må ta opp hansken etter storscoreren. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)
TIDLIGERE RADARPAR: Nikola Djurdjic og Thomas Sørum bøttet inn mål for Haugesund. Midtveis i fjorårssesongen forsvant Sørum og Alexander Søderlund må ta opp hansken etter storscoreren. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)

– Det er to ting. Det ene er at jeg tror motstanderne klarer å knekke koden når de kommer for å spille mot Haugesund. Motstanderne kommer til å ta mye mer hensyn enn tidligere, slik at det blir vanskeligere for Haugesund å kjøre kontringsspill osv. på hjemmebane. Så er det Sørum som forsvant midt i sesongen i fjor, og da er det ikke noe spissalternativ til Djurdic og Søderlund. I tillegg er Daniel Bamberg borte. Haugesund scoret 27 mål på dødball i fjor - over 50 prosent av målene deres. Det er ekstreme tall. Bamberg stod bak de dødballene. Det å klare å få inn en spiller som kan gjenta det han gjorde blir veldig vrient. Disse tingene i sum er kanskje fem, seks eller sju poeng mindre - da raser man på tabellen fordi det er veldig jevnt. Haugesund er ørlite svekket, men det kan få store konsekvenser i forhold til jevnheten, sier Petter Myhre.

– Nå er Haugesund i sjiktet der vi føler det er et klart skille i Tippeligaen. Fra Haugesund og oppover er det mange lag som er jevne. De har falt nederst av de lagene nå, men jeg er helt enig i at Haugesund gjør ekstremt mye bra, sier Henning Berg.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– De har gjort mange gode grep, i tillegg til en klar og tydelig spillefilosofi. En kan kanskje si at det er litt strengt av oss å tippe dem der nede, men det er fordi det er jevnt og mange lag som satser. Vi føler at Haugesund ligger et klart nivå over dem vi allerede har tippet, men kneppet under lagene som kommer over på tabellen.

Skryter av Grindhaug
Haugesund-trener Jostein Grindhaug har vært i høyeste grad gjort seg bemerket i Tippeligaen de siste sesongene, og den kraismatiske treneren høster skryt av ekspertene.

KARISMATISK TRENER: Jostein Grindhaug har sjarmert norske fotballsupportere for sin trenerstil. Nå høster han også skryt av TV 2 Sportens eksperter. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)
KARISMATISK TRENER: Jostein Grindhaug har sjarmert norske fotballsupportere for sin trenerstil. Nå høster han også skryt av TV 2 Sportens eksperter. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)

– Grindhaug er flink. Han har en bevisst filosofi og han er en god pedagog. Han har alltid glimt i øyet, samtidig som han er ekstremt flink til å stille krav til seg selv og de rundt ham. Enten så skal man være helt nede og helt rolig, ellers så skal man opp og «gøtse». Det spriker veldig på skalaen, og det føler jeg en ser igjen når Haugesund spiller. Det er masse entusiasme, en «go», og de har skapt en lagfølelse der det er vi mot resten av Fotball-Norge. De har vært ekstremt dyktige, og den som har vært lederen der er Grindhaug. Han har jeg mange positive ting å si om, sier Myhre.

– Samarbeidet mellom Jostein Grindhaug og Asbjørn Hegland (sportssjef i FK Haugesund journ.anm) i forhold til å styre sport har vært meget bra. De har vært flinke til å finne og hente spillere. De har også hatt økonomi til å konkurrere om bosmanspillere de siste årene. De har fått maks ut av Sørum da de solgte ham videre og tjente penger. De har introdusert Bamberg fra intet og lykkes med det. Nå kommer Søderlund opp med et stort potensial, sier Berg.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Ekspertenes Haugesund-ellever:
4-4-2: Per Morten Kristiansen - Vegard Skjerve, Martin Bjørnbak, Umaru Bangura, Joakim Våge Nilsen - Maic Sema, Trygve Nygaard, Eirik Mæland, Tore Arne Andreassen - Alexander Søderlund, Nikola Djurdjic

VurIdering:

– Kristiansen er jo selvskrevet i mål. Ser en på backfireren så er den solid. Spørsmålet er om Bjørnbak starter eller om Decamps i utfordrerrollen tar den plassen. Pozniak er et alternativ på høyrebacken, sier Myhre.

– På midten er det spesielt Sema på høyrekanten som er et nytt bekjentskap. Han kom fra Hammarby og er en «lirare» som de sier i Sverige. Han er en «entertainer» og kan bli et flott tilskudd til Tippeligaen og Haugesund. De har også Storbæk som er en annen type høyrekant. Sentralt på midten har de Mæland som er skadeutsatt. Det er en utfordring om han endelig skal få sitt gjennombrudd. De har også Anyora som kan spille i steden for Mæland eller Nygaard. Andreassen på venstrekant er god, med Haukås som en utfordrer.

– I spissparet har de ikke konkurranse, men de holder bra Tippeliga-nivå. Haugesund er avhengig av at de lykkes.

Se opp for dette talentet: Martin Bjørnbak (19):
– Bjørnbak kom til Bodø/Glimt før forrige sesong og spilte seg bra inn i Adeccoligaen. Nå tar han neste steg og kommet seg til Tippeligaen og kan gjøre det samme der. Han har et fantastisk skuddbein, er stor og sterk, og har absolutt ferdigheter til å ta nivået, sier Myhre.

Haugesund-profilen: Nikola Djurdjic (25):
– Han er det som kjennetegner Haugesund for meg. Han er hardtarbeidende, i tillegg så er han en god fotballspiller. Han komme stadig vekk i scoringsposisjon og han er god når han først kommer dit. Han klarer å kombinere å være hardtarbeidende, oppoffrende og ha ro i avslutningsøyeblikket, sier Myhre.

– Han er en bra avslutter og er god til å linke opp med spissene. Han hadde et supert samarbeid med Sørum, så får vi se om samarbeidet med Søderlund går like bra. Han gir alltid jernet og har gode nok ferdigheter og scorer nok mål. Det er klart at han er viktig, sier Berg.

– Viktigst å holde oss i Tippeligaen
Selv om Haugesund for alvor markerte seg med en god sjetteplass i fjorårssesongen, bare tre poeng bak Rosenborg på bronseplassen, tar ikke trener Jostein Grindhaug av. Han er derfor ikke uenig i TV 2 Sportens tabelltips.

– Det høres fornuftig ut det. Kommer vi på ellevteplass så betyr det at vi er i Tippeligaen også neste sesong. Vi har som mål å stabilisere oss i Tippeligaen – det er det viktigste, sier Grindhaug til tv2.no på telefon fra La Manga.

– Det er vanskelig å spå, men vi smir sammen en målsetning innad i spillergruppen. Så det er helt greit at vi blir tippet på ellevteplass.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Det gror bra i de yngre rekker
Flere sentrale spillere har forsvunnet fra klubben, både underveis og etter 2011-sesongen. Thomas Sørum, Daniel Bamberg og Jacob Sørensen var alle viktig brikker i Grindhaugs offensive arsenal.

– Vi har mistet en del poengscorere med tanke på mål og assist i Sørum, Bamberg og Sørensen. Vi har måttet gi fra oss spiller i troppen, og nå har vi måttet rekruttere nye. Det tar alltid tid, men vi er spente på om vi kan få frem noen nye, sier Grindhaug, som allerede er i gang med å kjøre sammen 2012-utgaven av FKH.

FÅR SKRYT: Kristoffer Haraldseid spilte åtte kamper i Tippeligaen i 2011. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)
FÅR SKRYT: Kristoffer Haraldseid spilte åtte kamper i Tippeligaen i 2011. (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)

– Det gror bra i de yngre rekker hos oss. Kristoffer Haraldseid viste seg frem i fjor, og nå har vi hentet Maic Sema som er en spennende spiller. Vi hadde en down-periode i februar, men nå som vi skriver mars er vi helt klart på vei oppover.

Skal løfte Søderlund frem
Radarparet Sørum og Nicola Djurdjic dominerte i sin tid på topp i FKH, men etter at nordmannen ble solgt til Helsingborg midtveis i fjorårssesongen måtte Alexander Søderlund steppe inn. Det resulterte i elleve mål for 24-åringen i 2010, og han vil trolig bli en viktig mann for FKH også i år.

– Han har variert i sesongoppkjøringen, men han er på opptur. Han nærmer seg fjorårsformen, og vi skal gnikke og gni videre for å få han på topp, sier Grindhaug, som samtidig er klar på at det ikke skal legges for stort press på enkeltspillere.

– En skal ikke henge alt på én knagg. Vi har vært flinke til å fordele ansvar og det skal vi fortsette med.

– Alltid kjekt å få skryt
Han har tidligere blitt kåret til årets trener i Tippeligaen og fått Kniksenprisen for sin innsats ved roret i FKH. Det er likevel en ydmyk trener som tar imot skryt fra TV 2 Sportens Berg og Myhre.

– Det er jo alltid kjekt å få skryt. Det er kjekt for både meg og klubben, men en vet jo at fotball er ferskvare og at det er små marginer. Pendelen kan svinge fort, sier Grindhaug.

– Det er først og fremst et bra trenerteam i Haugesund. Vi har gode og utfyllende roller. Samtidig er det bra trykk i alle rundt laget, og det tjener oss godt.

Grindhaug forteller at FKH er ute etter å styrke stallen med ytterligere én spiller, av offensivt kaliber, før sesongen sparkes i gang.