Vibeke Skofterud lar seg ikke stresse av premieforskjellen. (Foto: TV 2.)
Vibeke Skofterud lar seg ikke stresse av premieforskjellen. (Foto: TV 2.)

Skofterud: – Jeg driter i den bilen, jeg har jo en

Vibeke Skofterud hisser seg ikke opp over premieforskjellen.

Jörgen Brink fikk en bil for sin seier og rekord i herreklassen i Vasaloppet søndag, mens Vibeke Skofterud måtte nøye seg med en blomsterkvast for sin rekord. Det har skapt store reaksjoner dagen derpå.

– Rart
«60.000 betaler ca 1500,- hver. Skulle tro Vasaloppet hadde råd til å belønne Skofteruds fantastiske rekord #baretrist», skrev Thomas Alsgaard på mikrobloggnettstedet Twitter.

– Det er sikkert mange argumenter både for og imot, men jeg må si det er litt rart i 2012 at det er en så stor forskjell. Det er jo ikke en premie de måtte gi ut hvis det ikke ble prestert, og når det da blir prestert i dameklassen burde det blitt belønnet, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til tv2.no.

Skofterud selv ble overrasket da hun hørte nyheten om at Brink ble tildelt en bil for seieren, og svarte følgende da en journalist gjorde henne oppmerksom på forskjellen:

– Så det er en bil for herrene og ingenting til damene? Det er for dårlig.

LES OGSÅ: Brink vant bil – Skofterud fikk blomster

– Jeg driter i den bilen
Men mandag understreker 31-åringen at hun tar det hele med knusende ro.

– Det er snart 8. mars og relevant med tanke på likestilling – og det er litt spesielt, men det er ikke noe jeg har brukt veldig mye energi på, sier Skofterud til tv2.no, før hun fortsetter:

– Det er tydelig at folk har engasjert seg voldsomt rundt dette. De synes det er urettferdig, og det er jo hyggelig fordi de da setter pris på min prestasjon. Men som sagt bruker jeg ikke så mye energi på det. Hadde jeg fått en bil hadde det vært kjempekult, men det er ikke noe jeg hadde kalkulert med på forhånd, så da føler jeg ikke at jeg er en bil fattigere.

– Jeg driter i den bilen, jeg har jo en, ler Skofterud.

LES OGSÅ: Skofterud smadret Vasalopp-rekorden

Respekterer avgjørelsen
Bilprodusenten Volkswagen hadde på forhånd gjort en avtale med Vasaloppet om å belønne eventuelle rekordløp på herresiden, og en tilsvarende avtale for jenteløpet Tjejvasan som gikk av stabelen 25. februar.

– Jeg har respekt for den avgjørelsen, det er bare sånn det er. Jeg synes det er viktig å få frem at jeg er veldig godt fornøyd med det jeg sitter igjen med etter Vasaloppet. Jeg sitter igjen med veldig gode opplevelser, og det er det viktigste oppi alt, ikke nødvendigvis bilen og pengene, understreker Skofterud, som får støtte av Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Jeg greier ikke hisse meg veldig opp over dette. Likestillingen har kommet så langt at det burde vært likt for alle. Vi skriver tross alt 2012. Men så lenge de har en bil i premie for rekord i Tjejvasan, så må de i så fall ha flyttet den premien over til selve Vasaloppet, sier TV 2s langrennsekspert.

Han mener også at deltagelsen i eliteklassen for kvinner i Vasaloppet, taler mot en bilpremie.

– I forhold til antall utøvere, er det veldig få kvinner kontra menn. Sånn sett er det vel ingenting å si på det, mener Hjelmeset.