Burma Gausdal Til bords med fienden
Burma Gausdal Til bords med fienden

Glasert ribbe med geriljaris

Her finner du alle oppskriftene fra «Til bords med fienden», som ble laget i geriljaleiren i Burma.

I dokumentar- og matprogrammet «Til bords med fienden» tar TV 2-reporter Fredrik Græsvik og mesterkokk Tom Victor Gausdal med seerne på en eksotisk matreise helt utenom det vanlige.

I tredje program går turen til Burma, eller Myanmar som det kalles nå. Det konfliktfylte landet har vært en gjenganger i nyhetsbildet de siste 20 årene.

Den brutale militærjuntaen har stadig skapt overskrifter for overgrep mot munkene, og for underkjennelse og fengsling av den demokratisk valgte lederen i landet, Aung San Suu Kyi. Hun har ikke fått bevege seg fritt siden hun ble valgt i 1990.

I «Til bords med fienden» drar Græsvik og Gausdal Karen-geriljaens leir for å lage mat. Forholdene er primitive og stemningen er anspent ettersom det bare for et par dager siden ble drept to av medlemmene i militærjuntaens hær i dette området.

Her er alle oppskriftene til matrettene som ble servert i Burma:

Hvit fisk i rød curry

Ingredienser:

4-500 g torsk i biter
1 sjalottløk i skiver
3 ss solsikkeolje
6 ss red curry paste
2 stk fin strimla sitrongress
2 ss hakket frisk ingefær
2 limeblad
2 ss fishsauce
8 dl fisk, kylling eller skalldyrkraft
1/2 boks kokosmelk
saft av 1 lime
1 bt hakket koriander
1/2 brokkoli, delt opp

Slik gjør du:

Fres løk, ingefær og sitrongress i oljen, og ha på red curry. Ha deretter i kraften, legg i limeblad og kokosmelk og gi det et oppkok. Smak til med soya og lime. Legg i brokkoli og fiskebitene og la dem trekke ferdig.

Toppes med hakket koriander. Server med kokt jasmineris.

Geriljaris

Ingredienser:

1 del sticky rice (for eksempel jasmine)
1 1/2 del vann
litt salt
ferske bambusstenger

Slik gjør du:

Alt helles oppi bambusrøret og tettes i toppen med bambusblader. Settes litt på høykant inni bålet eller grillen. Bakes i omlag 1 time, til risen er kokt og den sitter sammen. Skjær fra bambusen, og bryt risen opp.

Burma til bords med fienden
Burma til bords med fienden

Tamarind glasert ribbe

Ingredienser:

6-800 g ribbe uten svor skåret i stykker
solsikkeolje
3 fedd hvitløk
300 g tamarind
vann
2 ss fishsauce
4 ss soyasauce
4 ss hakket frisk koriander

Slik gjør du:

Ribben brunes i en panne til den er skikkelig gylden på alle kanter. Fyll opp med vann, hvitløk, fishsauce og fersk tamarind. La putre til de er møre omlag 11/2 time. Tamarind er en type fruktnøtt med hardt skall utenpå. Knekk av skallet og ta ut den seige innmaten. Denne brukes i gryta. Smaker syrlig, aromatisk og søtt.

Mot slutten smakes kjøttet til med soya. La det hele koke inn slik at kraften reduseres og glaserer kjøttbitene. Hvis den blir for tykk underveis, kan du ha i litt vann. Dryss over koriander før servering.

Nudelsalat med bok choy

Ingredienser:

1 pk nudler ca 400 g
1 bt finsnittet vårløk
2-3 bok choy salater, grovt delt opp
solsikkeolje
1 ss finhakket grønn chilli
1 ss sesamolje
1 pt finhakket fersk koriander
lime

Slik gjør du:

Nudlene kokes til de er ferdige. Klipp dem litt opp og ha dem i en bolle. Bok choyen wokes raskt i en panne i varm olje. Bland dette inn i nudlene. Resten hakkes og blandes også inn, og smaksett med sesamolje, koriander og limesaft.

Dokumentar- og matprogrammet «Til bords med fienden» hadde premiere søndag 26. februar klokken 21:45, og har totalt fire episoder.