athleticmaal1024
athleticmaal1024

Skandale i baskerderbyet – dommeren så ikke Velas scoring

Real Sociedad-spillerne jublet forgjeves for utligning i årets viktigste kamp.

Athletic Bilbao - Real Sociedad 2-0

Video med tillatelse fra Canal +

På stillingen 1-0 rett etter pause i baskerderbyet mellom Athletic Bilbao og Real Sociedad oppsto det en situasjon som kan komme til å bli kraftig debattert.

Carlos Vela var sikker på at han hadde utlignet for bortelaget. Etter litt klabb og babb foran Athletic-målet fikk Vela til slutt en fot på ballen. Videoen viser at ballen helt klart krysser målstreken, men det fikk ikke dommerne med seg.

Se video av situasjonen over!

Alle Real Sociedad-spillerne i nærheten av feltet jublet for scoring og gestikulerte til linjedommeren, men der var det ingenting å hente. Spillet gikk videre til bortelagets frustrasjon.

– For min del er det en situasjon som gjør at jeg forstår de som etterlyser videodømming. For det er ikke første gang, og definitivt ikke siste gang. Det bryter med grunnprinsippene i fotballen. Når verken dommer eller linjedommer får det med seg er det på høy tid at man tar inn teknologien, sier Canal Plus' La Liga-ekspert Petter Veland til tv2.no.

La Liga i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Viktigste kampen i sesongen
Kampen endte forøvrig 2-0 til Athletic Bilbao, etter to scoringer fra Markel Susaeta, men mye kunne sett annerledes ut om Real Sociedad hadde fått godkjent utligningen i kampen som betyr så uendelig mye for fansen til begge lag.

– Det er den viktigste kampen i sesongen. Det er et Baskerderby, kampen mellom de to store i Baskerland. Ordet lokaloppgjør får jo en mer passende beskrivelse her enn noen annen plass. 17 av spillerne på banen er født og oppvokst i Baskerland, påpeker Veland.

Og fordi det er så mange følelser på spill, så føles det kanskje ekstra bittert når slike scoringer annulleres.

– Det blir en helt annen ramme når 90 prosent av spillerne faktisk representerer fansen på tribunen, og det gjør jo konsekvensen av feilen enda større. Her er det et lag som blir fratatt en potensielt avgjørende scoring i den viktigste kampen i sesongen, sier Veland.

Serie A-déjà vu
Og det er ikke lenge siden det samme skjedde i Serie A, der Milan ble snytt for scoring mot Juventus etter en annen grov dommertabbe.

– Det blir en forlengelse av det som skjedde i Italia mellom Juventus og Milan, med en scoring som kunne vært avgjørende i kampen om seriemesterskapet, som ikke blir dømt. I mitt hode strider det litt med lover og regler i fotball. Man skal jo belønnes med scoring når ballen går over linjen. I 2012 blir det litt feil at mennesker, som jo gjør feil, skal bestemme om ballen går over målstreken, sier Veland.

Hva synes du om dommeravgjørelsen? På tide med videodømming? Ta debatten under!