André Villas Boas (Foto: Tim Hales/Ap)
André Villas Boas (Foto: Tim Hales/Ap)

Villas-Boas fikk sparken i Chelsea

Roberto Di Matteo overtar ansvaret på midlertidig basis.

Chelsea melder på sine nettsider at André Villas-Boas er ferdig i klubben. Portugiseren fikk sparken etter at klubben har slitt hele sesongen.

– Dessverre har ikke resultatene og forestillingene til laget vært gode nok, og det var ingen tegn til forbedring på et nøkkeltidspunkt i sesongen, skriver klubben.

– Klubben kjemper fremdeles i Mesterligaen og FA-cupen, samt at vi utfordrer om en topp fire plass i Premier League. Vårt mål er å være konkurransedyktige på alle fronter. Med det i tankene følte vi at det eneste alternativet var å gjøre en forandring, står det videre.

Chelsea ligger på femteplass i Premier League, tre poeng bak Arsenal på den viktige fjerdeplassen. Etter lørdagens 0-1-tap borte mot West Brom var det imidlertid nok for kravstore Roman Abramovitsj og Chelsea-ledelsen, og 34-årige Villas-Boas måtte gå.

– Jeg fortsetter å gjøre jobben min. Det er et spørsmål bare eieren har makt til å bestemme, sa Villas-Boas ifølge Sporting Life etter kampen.

Les også: Vondt ble verre for Chelsea med tap for West Bromwich

– Har sett det komme
Og eier Abramovitsj bestemte seg raskt.

– Man har vel sett det komme en stund. Det var mange som mente han var fredet, men det er vel slik det blir i Chelsea om man ikke får resultater, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Han har vel den dårligste seiersprosenten siden Abramovitsj tok over, understreker Alsaker.

Villas-Boas og Abramovitsj hadde et langsiktig prosjekt i Chelsea, men Alsaker er ikke overrasket over at tålmodigheten tok slutt.

– Intensjonen var nok at det var et langsiktig prosjekt, men når Mesterliga-kvaliken henger i en tynn tråd er det som forventet.

Les også: Thorstvedt: – Oppgaven ble rett og slett for stor for Villas-Boas

– Fotballen er blitt forbannet kynisk
Claus Lundekvam liker imidlertid ikke at prosjektet nå har gått i vasken.

– Jeg synes at fotballen er blitt forbannet kynisk, sier Lundekvam, og fortsetter.

– Du kommer inn som ny manager med en treårsplan. Det bare beviser at i en så jævlig sterk spillergruppe som Chelsea, så blir det vanskelig.

Lundekvam mener rett og slett at kravene er for høye i London-klubben.

– Det er greit med målsettinger, men i Chelsea er det slik at om du ikke vinner Mesterligaen eller serien så får du sparken, det er liksom minstebudet for å komme inn som manager. Du har et enormt press på deg fra dag én. Det er litt feil synes jeg, sier Southampton-legenden.

Men heller ikke han er overrasket.

– Jeg kan ikke si det var uventet, medgir Lundekvam.

Les også: Supporterlederen om Villas-Boas: – Hadde håpt han skulle sitte i 10-20 år

Di Matteo overtar
Det har gjentatte ganger blitt rapportert at Villas-Boas har havnet på kant med nøkkelspillere i Chelsea.

– Det virker som om Villas-Boas var kommet til «the end of the road» med denne spillergruppen. Det er klart at det er vanskelig å snu trenden når du ikke har med deg de viktigste aktørene i spillergruppa, sier Alsaker.

Lundekvam er helt enig.

– Det er jo et generasjonsskifte i Chelsea, og det er tøft som ung manager å styre de store egoene som Chelsea har. Jeg tenker da på Ashley Cole, John Terry og Didier Drogba, sier Lundekvam.

Øyvind Alsaker tror en ny giv kan sørge for Mesterliga-plass.

– Jeg tror at en ny manager kan komme inn dit og ta de til fjerdeplass.

Og den nye manageren er klar: Villas-Boas-assisten og tidligere Chelsea-spiller Roberto Di Matteo skal lede laget ut sesongen.