Shola Ameobi (Foto: GRAHAM STUART/Afp)
Shola Ameobi (Foto: GRAHAM STUART/Afp)

«Sholadinho» er kongen av nordøst

Da hjemmelaget trengte det som mest ble innbytteren overtidshelt i lokaloppgjøret.

Newcastle - Sunderland 1-1:
Ingen spillere har scoret flere mål i oppgjørene mellom Newcastle og Sunderland i Premier League enn Shola Ameobi. Søndag var han på plass igjen, og scoret utligningsmålet på overtid på St. James' Park.

Etter at Nicklas Bendtner sendte bortelaget i føringen fra straffemerket i første omgang, så det lenge ut som om det var dansken som skulle bli Tyne-Wear derbyets store helt. Men etter at Stéphane Sessegnon ble utvist i andre omgang, klarte Sunderland til slutt ikke å stå imot Newcastle-presset.

Demba Ba misbrukte også et straffespark for hjemmelaget, før Ameobi altså ble den store helten i sluttminuttene.

Etter kampslutt klarte Lee Cattermole til alt overmål å pådra seg rødt kort for munnbruk overfor dommer Mike Dean, noe som betød Sunderlands andre røde og det tiende kortet totalt i kampen. I løpet av de 90 minuttene banen ble det nemlig delt ut hele åtte gule i tillegg til Sessegnons røde kort.

Sjekk sammendrag av kampen i videovinduet øverst!

Knallhardt fra start
Det var tydelig at denne kampen betød mye for lagene, som gikk ut i hundre og ble tiljublet fra første duell.

Allerede etter et halvt minutt kom kampens første gule kort, da Lee Cattermoles forsøk på å sette seg i respekt hos Cheick Tioté endte med en hårreisende takling bakfra. Sunderlands midtbanekriger fikk i stedet kun sitt tiende gule kort for sesongen, mens Tioté fikk ett minutt med medisinsk behandling.

Etter tolv minutter kom kampens første farlighet, da Sebastian Larsson tok seg til linjen og la inn for bortelaget. Heldigvis for hjemmefansen var det ingen som ventet på innlegget fra svensken inne foran mål. Like etterpå kom også kampens andre gule, da Yohan Cabaye ble straffet for en takling på Phil Bardsley tidligere i angrepet.

Gule kort florerte
Seks minutter senere kom kampens både tredje og fjerde gule, da James McClean kom altfor sent inn i duellen med Danny Simpson. Backen reagerte voldsomt, noe som var forståelig ettersom Sunderland-vingens taklingsforsøk var svært sent og kunne skadet ham stygt.

I tumultene som oppstod var det nok flere som kunne havnet i dommer Mike Deans bok, men til slutt nøyet han seg med ett hver til de to opprinnelig involverte spillerne.

Halvveis i omgangen kom nok en spiller i boka, og denne gangen var det Demba Ba som ble straffet for et mislykket pasningsforsøk midt inne på hjemmelagets halvdel.

Sunderland tok ledelsen
På det påfølgende frisparket ble det en real midtstopperduell mellom Mike Williamson og Michael Turner. Hjemmelagets Williamson tok på uforklarlig vis tak i den tidligere Hull-stopperen og rev ham overende, noe som ikke gav Mike Dean noe annet valg enn å dømme straffespark.

Williamson ble også den sjette spilleren i kampen til å få gult kort, før Nicklas Bendtner på iskaldt vis sendte bortelaget i ledelsen med et sikkert straffespark i Tim Kruls høyre hjørne.

Nicklas Bendtner har sendt Sunderland i føringen (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Nicklas Bendtner har sendt Sunderland i føringen (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Da drøye halvtimen var spilt kunne Bendtner blitt tomålsscorer, etter en strålende prestasjon av dansken. Innlegget fra høyre var ikke lett å hanskes med, men selv om Sunderland-spissen var både under press og utenfor 16-meteren fikk han dempet ballen på brystet og løsnet et skudd som Krul måtte ut i fullt firsprang for å holde unna nettmaskene.

Coloccini eller Ba kunne utlignet
Sju minutter før pause kom hjemmelaget til det første som lignet på en farlig målsjanse for deres del. Fabricio Coloccini hang høyest på bakerste stolpe etter hjørnespark, og fikk heade forholdsvis fritt mot mål. Uheldigvis for argentineren traff han kun midt på Sunderlands keeper Simon Mignolet.

Like før omgangen var slutt kom hjemmelaget til nok en sjanse, og denne gangen var man enda nærmere. På ny var det et hjørnespark fra Ryan Taylor som skapte problemer for Sunderland-forsvaret, og på første stolpe steg Demba Ba til værs og headet knallhardt.

Senegaleserens forsøk traff dog ikke noe annet enn tverrliggeren, som trolig dirret helt gjennom alle tre tilleggsminuttene før lagene gikk til pause på stillingen 0-1.

Ba fortsatte å skape sjanser
Allerede minuttet ut i den andre omgangen var Demba Ba frempå med hodet igjen, denne gangen på et innlegg fra spissmakker Papiss Demba Cissé på venstresiden.Newcastles toppscorer fikk dog ikke noe særlig trøkk på headingen. Nye to minutter senere var han på farten igjen, men denne gangen var avslutningen fra rundt 16 meter litt for upresis og snek seg utenfor stolpene.

Etter en innledning på andre omgang uten den vanvittige temperaturen i taklingene, ble Sunderlands Craig Gardner sjuende mann i dommer Deans bok etter 50 minutter. Knottene han satte i leggen på Fabricio Coloccini kunne fort ført til et enda mørkere kort for midtbanespilleren.

Enorme Sunderland-muligheter
Etter snaue 57 minutter fikk Sunderland en enorm mulighet til å doble ledelsen. Nicklas Bendtner fant angrepsmakker Stéphane Sessegnon i boksen, og spilleren fra Benin fikk avsluttet. Krul reddet forsøket, men måtte gi retur ut i et farlig område på bakerste stolpe.

Der kom James McClean i enorm fart, og kantspilleren benyttet muligheten til å avslutte med første berøring. Krul var derimot kommet seg på plass igjen, og reddet mesterlig med beina.

Rødt til Sessegnon
I stedet for å doble ledelsen ble bortelaget bare sekunder senere i stedet redusert til ti mann, men det var ikke noen av de spillerne som allerede hadde gult som måtte forlate St. James' Park.

I duell med Cheick Tioté slengte nemlig Stéphane Sessegnon ut en arm, og ivorianeren gikk i bakken som om han var blitt skutt. Slag har ingenting på en fotballbane å gjøre, men at Newcastles midtbanekriger overdrev ved den anledningen viste reprisene at det var liten tvil om.

Newcastle kunne fått straffe
Tjue minutter ut i omgangen fikk samme Tioté muligheten til å utligne, men avslutningsforsøket på volley var for upresist og gikk godt tilside for Simon Mignolet i Sunderland-buret. Minuttet etter ble han i stedet den niende spilleren som fikk kort, da han løp overende Lee Cattermole rundt midtbanen.

Minuttet etter mente hjemmelaget seg snytt for straffespark, da Michael Turner var oppe med hånden i duell med Demba Ba. Reprisene viste at hjemmelaget hadde en god sak, ettersom Turner faktisk brukte hånden til å komme seg foran og vinne duellen.

Meget frisk Ben Arfa
Drøye kvarteret før slutt viste innbytter Hatem Ben Arfa seg fram for hjemmelaget. Etter å ha avansert forbi tre Sunderland-spillere var franskmannen plutselig gjennom, men uheldigvis for hjemmelaget fikk Sunderland avverget i siste sekund.

Ben Arfa var meget frisk etter å ha erstattet Davide Santon ved pause. To minutter senere var han på farten igjen, rundet Kieran Richardson og banket til med venstrefoten i nærmeste hjørne. En våken Simon Mignolet avverget til hjørnespark.

Nye to minutter gikk før Newcastles nummer 10 nok en gang markerte seg. Etter å ha dratt seg forbi et par mann på lekende lett vis, gikk franskmannen i bakken i duell med James McClean. Dommer Dean vinket bort det som var av protester, og reprisene viste at han hadde gjort en korrekt avgjørelse.

Demba Ba brente straffe
I det 82. minutt skulle Newcastle likevel få sitt straffespark. Fraizer Campbell hadde forvillet seg inn i egen 16-meter, og hans taklingsforsøk på innbytter Shola Ameobi var håpløst. En typisk «spisstakling» var alt den nybakte engelske landslagsspilleren klarte å foreta, og da går det som det ofte går. Feilberegning, straffespark og mulighet for Demba Ba til å utligne.

Men i stedet for utligning ble det i stedet ny nedtur for Newcastle. Senegaleserens forsøk fra elleve meter var for svakt, og Simon Mignolet avverget med en enkel venstrehåndsredning.

I minuttene som fulgte kom både Shola Ameobi og Hatem Ben Arfa også til store muligheter, men så ikke ut til å ville seg for hjemmelaget. Ameobis forsøk endte utenfor, mens Ben Arfas ble blokkert.

Overtidshelten Ameobi
Ett minutt ut i tilleggstiden skulle likevel hjemmelaget få sitt drømmemål. Shola Ameobi stod plutselig ledig på bakerste stolpe etter en stuss fra Mike Williamson.

Innbytteren, som allerede før kampen var den mestscorende i disse oppgjørene i Premier League-historien, tuppet ballen i mål fra kloss hold og utløste orgasmiske tilstander blant hjemmefansen.

Dette var Ameobis sjuende scoring mot Sunderland i Premier League.

Fem minutter på overtid kunne Newcastle stjålet alle tre poengene, men da Mike Williamson fikk muligheten til å bli matchvinner brukte midtstopperen for lang tid og ble taklet av Michael Turner.

Cattermole utvist etter kampslutt
Etter at kampen var over fikk Sunderland sitt andre røde kort for dagen.

Lee Cattermole, som altså startet dagen med å få gult etter 30 sekunder, klarte ikke å holde seg unna dommer Mike Dean, og snakket seg til rødt kort etter kampslutt.

Dette toppet bare de håpløse sluttminuttene for søndagens gjester, som bare minutter tidligere så ut til å gå mot en strålende borteseier mot erkerivalen, og i stedet endte opp med poengtap og to røde kort.